Autor: Irina Miron
Făina de grâu și făina de grâu durum sau din boabe tari, utilizată în industria alimentară și întreprinderile de alimentație publică, va fi fortificată cu fier și acid folic, începând cu anul 2015. O hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată astăzi. Pentru a fortifica făina, specialiștii vor trebui să adauge în aceasta fumarat feros sau fier alimentar și acid folic.
Conform deciziei, un kilogram de făină va fi fortificat cu 30 de mg de fumarat feros sau cu 60 de mg de fier elementar și respectiv 1,4 mg de acid folic. Mai mult, produsele fortificate vor trebui comercializate sub denumirile de făină de grâu fortificată cu fier și acid folic și făină de grâu durum fortificată cu fier și acid folic. În plus, potrivit documentului, pe etichetele pachetelor cu făină va fi obligatoriu indicată denumirea compușilor utilizați pentru fortificarea făinii, conținutul de fier și acid folic pentru un kilogram de făină, dar și termenul de vabilitate.
Făina urmează să fie totuși fortificată în trei etape. Astfel, de la 1 decembrie va fi fortificată cu fier făina produsă de agenții economici susținuți de UNICEF. De la 1 martie anul viitor, va fi fortificată făina produsă de agenții economici cu un volum de producere mai mare de 150 de tone de făină lunar, iar de la 1 ianuarie 2015 urmează să fie fortificată toată făina de producție autohtonă sau importată.
În această perioadă, Ministerul Sănătății va monitoriza impactul fortificării făinii asupra sănătății populației, iar Agenția Națională pentru Siguranță Alimentară va asigura calitatea fortificanților în făina și pâinea produsă.
Subiectul a provocat discuții aprinse la Guvern acum aproximativ trei luni. Ministerul Agriculturii era atunci împotriva fortificării obligatorii a făinii. „Dacă îi vom obliga prin lege să producă doar făină fortificată, îngenunchem aproape toți producătorii. Vor avea loc proteste în masă”, spunea în luna iunie, în cadrul unei ședințe de lucru de la Guvern, Ion Guci, specialist la Ministerul Agriculturii.
Îmbogățirea făinii cu fier și acid folic a fost introdusă în legislație odată cu intrarea în vigoare în anul 2012 a Programului Național de reducere a afecțiunilor determinate de lipsa de fier și acid folic până în 2017. Programul a fost realizat după ce medicii au stabilit că un număr tot mai mare de femei suferă de anemie. Totodată, din cauza lipsei de fier și acid folic se nasc tot mai mulți copii cu malformații, în special neurologice. În prezent, singurul producător de pâine fortificată este combinatul Franzeluța.
Citește la aceeași temă: