Autorul: Sorina Bujarov

Oamenii cu dizabilități din Moldova se plâng că au acces limitat la serviciile medicale. Ei spun că se confruntă cu indiferența medicilor, majoritatea policlinicilor și spitalelor nu au în continuare rampe pentru cei în scaun cu rotile, multe dintre serviciile de care au nevoie există doar la Chișinău. Din acest motiv tot mai mulți dintre ei ajung la medic din ce în ce mai rar. Cel puțin așa susțin reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care se ocupă de problemele persoanelor cu handicap.

 „Deși s-ar crede că anume la acest capitol nu ar trebui să întâmpinăm probleme, realitatea demonstrează că nici la medic nu mai putem merge normal. Policlinci și spitale nu sunt așa multe, nu costă o avere să se facă la scări rampe pentru cărucior. Multora le este greu din această cauză, de aceea nu merg la un cotrol specializat cu anii”, susține Igor Meriacre, director executiv la Asociația „Motivație”.

Și parcă lipsa rampelor nu ar fi de-ajuns, Igor Meriacre, și el în scaun cu rotile, spune că în instituțiile medicale din Moldova nu poți elementar merge la toaletă.

 „Mi-e incomod să vorbesc, dar este o problemă reală. De obicei oamenii de la sate, ca să nu facă mai multe drumuri, când merg la spitalul raional trebuie să meargă la mai mulți specialiști. Se deplasează greu, până are loc și consultația trece mai mult de jumătate de zi. Credeți-mă, ei trebuie să nu mănânce și să nu bea nimic toată ziua ca să nu fie nevoiți să meargă la toaletă, pentru că acestea nu sunt adaptate și pentru oamenii ca noi”, povestește Igor Meriacre.

Accesul la baie este și el limitat din cauza ușilor prea înguste și lipsa unor bare de care s-ar putea spijini.

Nici atitudinea personalului medical nu este din cea mai binevoitoare, povestește Igor Meriacre. Deși unii specialiști sunt obligați să meargă să consulte la domiciuliu persoanele cu deficiențe, mulți refuză să facă acest lucru. Aceștia motivează, de obicei, că sunt prea ocupați sau că specialistul se cheamă doar în cazul unor probleme serioase.

Maria Efros din satul Drăsliceni, raionul Criuleni este dependență de scaunul cu rotile de 11 ani. Femeia spune că din cauza drumul rău de la țară îi este foarte greu să se deplaseze cu căruciorul. Din acest motiv a chemat de câteva ori medicul de familie acasă. Acesta însă a refuzat.

„Mulți cred că este un moft de-al nostru când chemăm un medic să vină să ne vadă acasă, dar nu e așa. Să îmi fi dat Dumnezeu sănătate, cu mare drag mergeam și singură. Am chemat de câteva ori medicul din sat să vină acasă și nu a vrut să vină, mi-a dat de înțeles că îl deranjez. Odată chiar mi-a zis să chem ambulanța, dar să nu sun la ei. De atunci nu îl mai deranjez”, mărturisește Maria Efros.

Nici specialiștii de la ambulanță nu sunt prea amabili, povestește femeia. Aceștia au rugat-o să nu mai cheme doctorul decât în cazul unor probleme grave.

„Și mie mi-e incomod pentru că sunt nevoită să chem medicii acasă, dar dacă mă simt rău ce ar trebui să fac?! Cu tensiunea nu e de joacă, e un lucru serios, că doar nu chem medicul de dragul chematului”, spune indignată femeia.

Femeile cu deficiențe locomotorii întâmpină probleme și atunci când încearcă să meargă la ginecolog. Aceasta din cauză că scaunul pentru consult ginecologic adaptabil și pentru persoanele cu nevoi speciale nu se prea găsesc în cabinetele din țară, spune directorul executiv la Asociației „Motivație”.

„Știu că femeile, orice vârstă nu ar avea, ele trebuie să meargă la ginecolog. Multe însă nu mai merg la doctor pe motiv că acesta nu le consultă normal. Nu că ar fi vinovat medicul, dar nu sunt condiții. Scaunul acela special nu este normal și pentru femeile cu nevoi speciale”, susține Igor Meriacre.

 „Nu am mai fost la ginecolog de mulți ani. Ei pe noi nu ne controlează pe scaunul acela special, așa cum trebuie, dar ne întind pe pat și doar ne apasă pe burtă. Ce poate vedea el așa. Am zis că nu mai merg pentru că e în zadar merg”, mărturisește Tatiana Bezerdic este dependentă de scaunul cu rotile de ani buni.

De cealaltă parte, medicii spun că persoanele cu dizabilități pot fi consultate ginecologic chiar și în cabinetele medicilor de familie.

„Desigur că nu avem cele mai performante scaune, dar avem și putem consulta aceste persoane. Cu greu, pentru că la aceste scaune nu se reglează înălțimea, însă e posibil. Nu am consultat nicio femeie cu deficiențe locomotorii, dar cred că e posibil. Dacă vrei totul e posibil. Noi ca specialiști vrem și ne dăm și silința, ei ca pacienți… deja mai arată și mofturi”, afirmă Maria David, medic de familie din satul Bujor, raionul Hâncești.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în Republica Moldova sunt aproape 184 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 14.753 sunt copii, iar astăzi în lume este marcată Ziua persoanelor cu handicap.

 

Articole relaționate:

În saloane noi, dar cu aparataj vechi. După șapte ani de așteptare, medicii și pacienții Spitalului raional Glodeni au intrat în blocurile renovate ale instituției 

Copii infirmi, pentru că n-au fost îngrijiți la timp. Serviciile de intervenție timpurie în Republica Moldova sunt nefuncționale 

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații