Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova se nasc tot mai puțini copii. Statisticile arată că în medie numărul copiilor născuţi de o femeie pe parcursul vieţii este foarte mic. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în ultimii 8 ani rata totală a fertilității este de aproximativ 1,3 copii. Altfel spus, femeile de vârstă fertilă nasc în medie un singur copil. Specialiștii susțin că acest indiciu este sub nivelul critic, de 1,5.

„Dacă în anii 1980 se nășteau anual în jur de 100 de mii de copii, astăzi numărul acestora s-a redus până la 40 de mii pe an. În viitor vom avea și mai puține nașteri, pentru că femeile preferă să nască un singur copil. Peste 15-20 de ani vom ajunge și până la 15 mii de nounăscuți pe an”, afirmă Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog. Acesta mai spune că pentru o înlocuire simplă a generaţiilor, rata de fertilitate trebuie să fie de cel puțin doi copii în familie.

Specialistul este de părere că rata scăzută a fertilității în Republica Moldova este generată de problemele sociale, și mai puțin de cele de sănătate.  

 „Probleme de sănătate au existat întotdeauna, inclusiv și în perioada când numărul nașterilor atingeau cifra de aproape 100 de mii. Rata scăzută de fertilitate este influențată de altceva, și anume de condițiile de trai din Moldova. Femeile preferă să nască mai puțini copii, pentru ca mai mulți nici nu pot întreține”, mai adaugă medicul obstetrician ginecolog.

Nici statul nu le motivează pe femei să dea naștere mai multor urmași, susține Valentin Friptu, deoarece banii alocați pentru creșterea copiilor sunt foarte puțini în comparație cu cheltuielile reale pentru creșterea lor.

Migrația populației este un alt factor ce influențează rata fertilității în Republica Moldova. Specialiștii spun că multe femei de vârstă reproductivă migrează în țările străine în căutarea unui loc de muncă.

„Cred că aceasta este principala cauză a ratei scăzute de fertiliate la noi în țară. Femeile cu vârsta cuprinsă între 20-30 de ani, vârsta ideală pentru a da naștere unui copil, pleacă la muncă în străinătate. Deja revin definitiv în țară când au peste 40 de ani, atunci când și se apucă să facă copii. Desigur că nu reușesc să nască decât unul singur”, afirmă ginecologul Iurie Dondiuc, directorul maternității nr.1 din capitală.

Și el confirmă că nivelul de trai din Moldova le motivează pe femei să ia calea străinătății. Mai mult, unele femei preferă să nască un singur copil fiind influențate de tendințele europene.

„Ele văd ce se face în Europa și vor și ele câte un singur copil, mai puține griji și mai mult timp liber. Am paciente care chiar îmi zic că au vrut să trăiască pentru ele și apoi să facă un copil. Altele însă muncesc cât sunt în putere, își fac o carieră ca la bătrânețe să aibă din ce trăi. Ajung la 40 de ani și își dau seama că vor copii”, explică medicul obstetrician-ginecolog.

Natalia are 37 de ani și este însărcinată în luna a șaptea cu primul copil. Femeia povestește că nu a vrut să nască până acum un copil, pentru că nu avea întemeiată o familie, și îi era frică să nu-l crească singură.

 „Chiar dacă ai o relație de durată cu cineva și nu ești căsătorită, nu poți fi sigură că dacă vei da naștere unui copil partenerul te va susține. Nu am vrut să nasc până acum pentru că eram conștientă că există un astfel de risc. Abia acum, după căsătorie ne-am hotărât că trebuie să dăm naștere unui urmaș”, mărturisește viitoarea mămică.

Plănuiește să nască un singur copil, pentru că spune ea, salariul pe care îl câștigă împreună cu soțul, nu le permite să aibă o familie numeroasă.

„Soțul meu e șofer și are un salariu de 2.500 de lei, iar eu în jur de 4.000, fiind menajeră. Cu greu vom crește acest copil, nu tocmai să ne gândim la altul, iar ajutor din partea statului voi primi doar câțiva leuți, pentru că nu sunt angajată oficial”, se plânge femeia.

În aceeași situație este și Valentina. Are 43 de ani și este însărcinată în luna a șapte-a cu al doilea copil. Femeia povestește că este la a doua căsătorie. Prima s-a terminat cu un divorț și cu un copil pe care a fost nevoită să-l crească singură. Și-a dorit mai mulți copii, însă era conțientă că nu va putea singură să crească doi.

„Acum sunt căsătorită a doua oară și am hotărât că, indiferent de vârstă, voi da naștere unui copil. Când ne-am hptărât că vom avea un copil, am depistat că am o problemă de sănătate, iar medicii mi-au spus că nu voi mai putea rămâne însărcinată. S-a întâmplat însă să rămân însărcinată la 43 de ani”, mărturisește viitoarea mămică.

Pe ambele femei le-am găsit internate în spital, din cauza unor probleme de sănătate. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că femeile trecute de 30 de ani suportă sarcina mai greu, pentru că din cauza vârstei, riscurile pentru sănătate sunt mai multe. 

„Cu vârsta riscurile pentru sănătate se intensifică. Femeile de 40 de ani nu mai au același organism tânăr și puternic ca la 25 de ani. Sunt mai susceptibile la anumite infecții. Nu doar sănătatea mamei este precară, ci și a fătului. După 35 de ani riscul malformațiilor genetice la copii este mult mai mare”, explică ginecologul Iurie Dondiuc.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2012 în Republica Moldova s-au născut puțin peste 39.800 de copii.

 

Articole relaționate:

Anemia și hemoragiile, principalele cauze ce provoacă complicații la naștere. Acestea pot fi evitate, spun specialiștii, dacă mamele ar merge periodic la doctor și dacă medicii ar fi mai responsabili 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului

Tot mai mulți copii cu vârsta de până la un an suferă de malnutriție. Din meniul lor lipsesc vitaminele, proteinele și mineralele