Autor: Irina Papuc
Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță împotriva controversatului proiect de Lege cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor, promovat insistent de colegul său de partid, Vladimir Hotineanu. Usatîi spune că acest proiect este incompatibil cu cadrul legal în vigoare și, drept urmare, trebuie abandonat, pe când Hotineanu declară că nu-l interesează părerea actualului ministru.
„Acest proiect de lege, care este doldora de avize negative, va fi abandonat. Nu am citit proiectul rând cu rând, dar direcțiile de la Minister mi-au transmis lista divergențelor și am văzut că este incompatibil cu legea“, a declarat Usatîi pentru Sănătate INFO. Drept exemplu, el a precizat că în nicio altă țară nu sunt impuse cotizații obligatorii, iar medicii nu sunt obligați în niciun fel să facă parte dintr-o astfel de organizație.
La rândul său, fostul ministru al Sănătății și actualul șef al comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Hotineanu, declară că nu va renunța la inițiativa sa legislativă. „Aceasta este poziția ministrului Usatîi. Nu am de gând să comentez niște aberații. El este cel care trebuia, în calitatea sa de ministru, să se preocupe de crearea unui Colegiu al medicilor. El a avut la dispoziție doi ani măcar să dea un aviz. Nu mă interesează opinia lui despre legalitate. Acest proiect va fi pus pe rol, iar Parlamentul va decide“, a comentat scurt Vladimir Hotineanu, fără să specifice dacă va prezenta proiectul în varianta sa inițială.
Proiectul Legii privind organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din Republica Moldova a fost elaborat de Vladimir Hotineanu în 2011. Pe parcursul a doi ani proiectul a primit, însă, numeroase avize negative din partea Guvernului și a comisiilor permanente din Parlament
Comisia juridică numiri și imunități, bunăoară, a precizat în avizul pe care l-a prezentat încă în iarna anului 2011 că proiectul nu corespunde prevederilor Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Tot atunci, Ministerul Justiției a argumentat că viitoarea organizație nu poate interzice medicilor să-și exercite profesia în baza refuzului de a face parte din acest Colegiu, deoarece contravine Codului Muncii și, în același timp, încalcă legislația existentă care le asigură doctorilor dreptul de a-și exercita profesia în mod independent. De asemenea, nota Ministerul Justiției, proiectul este confuz la capitolul ce ține de sancțiunile disciplinare.
Cu toate acestea, proiectul elaborat de deputatul PLDM a reapărut de cel puțin două ori pe ordinea de zi a Guvernului, cu un set de avize modificate de fiecare dată într-un limbaj mai puțin tranșat. Ultima tentativă de a-l aduce pe masa Executivului s-a produs în ianuarie curent, când premierul a dat indicație să fie scos de pe ordinea de zi.
Proiectul privind crearea unui Colegiu al Medicilor a provocat controverse după ce medicii au aflat că ar putea fi obligați să se înregimenteze în această structură, iar refuzul ar echivala cu interdicția de a mai practica medicina pe teritoriul Republicii Moldova.