Redactor: Irina Papuc
Indicele de masă corporală (IMC) crescut al mamei înainte de sarcină sau la începutul acesteia este asociat cu un risc crescut de moarte a fătului, naștere de făt mort sau deces al nou-născutului, iar cel mai mare risc îl au femeile cu obezitate severă.
Un grup de cercetători de la Imperial College of London au analizat 38 de studii care au inclus în total 10.147 de morți fetale, 16.274 de nașteri de făt mort, 4.311 decese perinatale, 11.294 decese ale nou-născutului și aproape 5.000 de decese ale copiilor sub un an, pentru a evalua legătura dintre aceste evenimente și IMC matern (înainte de sarcină și la începutul ei), scrie SănătateTV.ro.
Rezultatele meta-analizei au arătat că până și creșterile mici de IMC au fost asociate cu un risc crescut de moarte fetală, naștere de făt mort, mortalitate neonatală, perinatală și infantilă. Riscul cel mai mare a fost constatat la femeile cu obezitae severă: cele cu IMC de 40 au avut un risc de două până la trei ori mai mare față de cele cu IMC de 20.
Încercând să explice mecanismele acestei asocieri, autorii analizei subliniază că supraponderea și obezitatea au fost asociate cu riscul crescut de preeclampsie, diabet gestațional, diabet de tip 2, hipertensiune de sarcină sau anomalii congenitale, care la rândul lor pot produce astfel de rezultate ale sarcinii.
Cercetătorii își exprimă opinia că ghidurile dedicate controlului greutății femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate ar trebui să țină cont de aceste noi rezultate, pentru a evita astfel de evenimente tragice.
2,7 milioane de nașteri de făt mort au avut loc în 2008 la nivel mondial și se estimează că anual se petrec 3,6 milioane de decese ale nou-născutului (înainte de a 28-a zi de viață).
█ Articole relaționate:
Care este greutatea sănătoasă a unei persoane și cum se calculează aceasta
Când e prea târziu pentru a concepe un copil? Cercetătorii „răstoarnă” toate teoriile de până acum