Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care mai este numită şi Ziua Lumânărilor Aprinse, este una dintre cele mai importante mişcări împotriva infecţiei HIV/SIDA.

 Ziua lumânărilor aprinse este organizată în a treia duminică din luna mai, se organizează pentru a onora vieţile pierdute şi influenţează conştiinţa socială referitor la HIV/SIDA. Ziua lumânărilor aprinse este mai mult decât o simplă comemorare. Aceasta oferă oportunităţi  pentru dezvoltarea liderismului, politicilor de pledoarie, parteneriatelor, mobilizarea comunităţii.

Anume în această ordine de idei, anul acesta, pentru a marca Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor şi-a propus  să sensibilizeze Administraţiiile publice locale din mun. Bălţi, mun. Chişinău, or. Orhei, or. Soroca şi or. Donduşeni cu privire la importanţa suportului, inclusiv financiar oferit programelor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile din bugetul local. Programele respective se implementează în baza Strategiei Reducerea Riscurilor, care constituie o abordare de ocrotire a sănătăţii publice prin intervenţiile de minimalizare a riscurilor de infectare cu HIV, hepatite virale, alte maladii sociale şi reducerea consecinţelor nefaste ale consumului de droguri atît la nivel individual cît şi la nivel social.

 La Bălţi, acţiunea de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, în acest an cu genericul „Reducerea Riscurilor funcţionează-asiguraţi finanţarea” a fost organizată în parteneriat cu Primăria mun. Bălți și Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” la data 16 mai 2014. În cadrul acţiunii, reprezentanţii asociaţiilor obşteşti au iniţiat discuţii cu primarul, vice-primarii, şefii de direcţii pentru a le convinge cu privire la urgenţa şi importanţa susţinerii finaciare, cel puţin parţiale a activităţilor de profilaxie HIV în grupuri specifice de populaţie – consumatori de droguri injectabile, persoane ce prestează servicii sexuale contra plată, bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Funcţionarii publici au dovadă de inţelegere a situaţiei şi au asigurat suport şi implicare în asigurarea sustenabilităţii programelor de reducere a riscurilor prin analiza posibilităţilor de alocare a resurselor finaciare în cadrul bugetului pentru anul 2014.

             Programele de reducere a riscurilor asociate consumul de droguri injectabile în mun. Bălţi funcţionează începînd cu anul 2000 şi anual oferă servicii de informare, consiliere şi suport pentru mai mult de 1100 consumatori de droguri. Studiul de analiză cost beneficiu, realizat în anul 2012, a demonstrat faptul că acest program, implementat în mun. Bălţi, or. Ungheni şi or. Făleşti prin serviciile sale de schimb de seringi, oferire de prezervative şi consiliere a prevenit în perioada anilor 2007-20011 peste 1000 cazuri noi de HIV la doar 50,5 USD investiţii per caz prevenit.