Autor: Sorina David
Doctorii din Moldova primesc lefuri mai mici decât ar fi trebuit conform normelor în vigoare. Se întâmplă din cauza managerilor, care acoperă cu banii destinați pentru salarii, alte găuri financiare ale instituției. Directorii spun că sunt nevoiți să recurgă la astfel de metode, în caz contrar instituțiile medicale nu ar mai ieși din datorii sau chiar ar falimenta.
Un studiu al Sindicatului „Sănătatea” arată că unele administrații reduc anual din salariile cadrelor medicale câteva sute de mii de lei, iar alții ajung să economisească pe spatele doctorilor și peste un milion de lei.
Astfel, susțin reprezentanții Sindicatului „Sănătatea”, anul trecut administrațiile instituțiilor medicale din Moldova au direcționat pentru alte cheltuieli banii oferiți de CNAM pentru salariile lucrătorilor medicali. Este vorba de aproximativ 33 de milioane de lei, dintre care peste 10,2 milioane de lei revin instituțiilor republicane, 5,9 milioane- centrelor medicilor de familie și centrelor de sănătate autonome și peste 400 de mii de lei - către centrele de sănătate publică.
Datele mai arată că spitalele raionale, de exemplu, au direcționat pentru alte cheltuieli aproximativ 12 milioane de lei din contul salariilor cadrelor medicale. Sumele diferă de la o instituție medicală la alta. Dacă în unele spitale au fost reținute din fondul prevăzut pentru salarizare câteva sute de mii de lei, în altele - valoarea a depășit un milion de lei.
Spitalul raional Cahul, Florești și Edineț sunt instituțiile medicale care au economisit cei mai mulți bani pe seama lucrătorilor – câte aproximativ 1,3 milioane de lei.
Managerii instituțiilor medicale spun că reduc din salariile lucrătorilor medicali pentru a-și acoperi datoriile, iar alții pentru a nu face datorii. „În 2013 am avut datorii de peste 5 milioane de lei, așa că am făcut tot posibilul să dăm aceste datorii, ca să nu ne blocheze conturile bancare și să nu fim nevoiți să închidem instituția. Aveam datorii la agentul termic și nu numai. Totuși angajații au primit salariile pe toate lunile, doar că nu am alocat 55% din buget, ci mai puțin”, afirmă Sergiu Sochircă, medic șef la Spitalul Raional din Florești.
Acesta mai spune că niciun angajat nu s-a revoltat pentru că toți sunt la curent cu problemele financiare ale instituției medicale. În acest an însă Sochircă spune că doctorii vor fi remunerați pentru munca prestată conform normelor în vigoare, adică va aloca 55 la sută din buget anume pentru salarizare.
Administrația spitalului din Edineț spune că nu a alocat integral suma prevăzută pentru remunerarea muncii lucrătorilor medicali pentru a evita datoriile.
„Am economisit din banii pentru plata doctorilor pentru a nu face datorii. Este vorba despre angajații spitalului. Cei de la stomatologie și secția consultativă au primit integral salariile și chiar mai mult. Știm cum e să ai datorii, de aceea încercăm să evităm astfel de situații”, susține Anatolie Guțu, medic șef la Spitalul din Edineț.
Nici în acest an lucrătorii medicali care muncesc în spitalul din Edineț nu-și vor primi integral banii pentru munca prestată, deoarece, spune Guțu, multe servicii s-au scumpit, iar spitalul trebuie întreținut.
Potrivit raportului Sindicatului „Sănătatea”, Spitalul de Psihiatrie și Ftizeopneumologie din Orhei este printre instituțiile medicale naționale, care a economisit pe seama angajaților săi peste două milioane de lei.
Managerul instituției medicale spune însă că a plătit medicilor salarii conform normelor în vigoare.
„Am alocat pentru salarizarea lucrătorilor exact 55% din bugetul total. Cred că este vorba despre o eroare din cauză că datele nu au fost actualizate. Anul trecut am fost nevoit să concediez peste 40 de angajați, anume ca să pot plăti salarii în mărime integrală celor care au rămas. Oricum avem probleme financiare, datorii de peste 400 de mii de lei. În mare parte pentru plata medicamentelor și a căldurii”, precizează Valeriu Rotaru, directorul Spitalului de Psihiatrie și Ftiziopneumologie din Orhei.
█ Managementul absurdului. Reduc din salariile doctorilor ca să le majoreze din 1 iulie
După Spitalul de Psihiatrie din Orhei, cea mai mare sumă nevalorificată pentru plata muncii lucrătorilor medicali o are Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie. Directorul spitalului confirmă că suma planificată inițial nu a fost întocmai valorificată, spune totuși că medicii și-au primit salariul integral, ba chiar mai mult.
„La 300 de angați pe care îi are spitalul și la milioanele pe care le face, legea ne permite să alocăm pentru salarizare nu 55%, ci doar 43%. Cu 43 la sută din buget eu reușesc să-mi salarizez angajații integral plus două salarii tarifare, ca premiu și ajutor material. Bugetul instituției este de aproximativ 49 de milioane de lei, iar eu nu pot să aloc 55 la sută din această sumă pentru salarizare, deoarece salariu medicului se face în funcție de categorie, vechime în muncă și alți factori. Nici premii nu pot să dau mai multe, pentru că nu îmi permite legea”, explică Anatol Taran, medic șef la Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie.
Datele aceluiași raport al Sindicatului „Sănătatea” arată că, anul trecut, toate spitalele din Moldova, luate împreună, au alocat pentru remunerarea muncii lucrătorilor medicali 52% din bugetul total, cotele maxime aprobate de legislație fiind de 55%.
█ Articole relaționate: