Autor: Sorina David

Numărul moldovenilor afectați de infecțiile enterovirale sunt în creștere, spun specialiștii. În primele cinci luni ale acestui an, s-au îmbolnăvit 177 oameni, cu 45 mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2013.

Centrul Național de Sănătate Publică ne atenționează că situația s-a agravat în lunile mai și iunie, fiind înregistrate 122 de cazuri, în comparație cu 57 câte s-au înregistrat în perioada ianuarie – mai.

Specialiștii spun că, în mare parte, această creștere este generată de evoluția ciclică a acestor tipuri de infecții, de temperaturile ridicate și de igiena precară a populației. Sursa de infecție o reprezintă purtătorul de eneterovirus, iar căile de transmitere sunt fecalo-orală şi respiratorie.

„Infecţiile enterovirale, provocate de cele peste 60 tipuri de virusuri, se caracterizează printr-o evoluţie ciclică, cu o perioadă de creştere la 3-4 ani. În Republica Moldova, o astfel de sporire a morbidităţii prin infecţii enterovorale s-a atestat în anul 2010. Perioada de creştere a morbidităţii prin infecţii enterovirale revine anotimpului cald, mai ales în lunile mai – septembrie. Actualmente se atestă abia debutul sporirii sezoniere a morbidităţii prin această infecţie”, precizează specialiștii în sănătate publică, într-un comunicat de presă.

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între trei și 10 ani, în special cei de la grădiniță sau de la școală. Doar în lunile mai-iunie au fost înregistrate patru cazuri de izbucnire a infecției în grup: la Călăraşi s-au îmbolnăvit 22 de persoane, la Ştefan –Vodă – 26, iar la Chișinău au fost depistate două focare, 12 oamenii fiind afectați de enteroviruși. Cea mai frecventă infecție este meningita aseptică, din cauza căreia s-au îmbolnăvit 50 de persoane.

 40 de școli și 18 grădinițe din Chișinău au rămas fără autorizație sanitară, deoarece nu corespund normelor de igienă 

„Infecția cu enterovirus se manifestă prin febră, enterită (scaun lichid), meningită, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi evoluţie preponderent uşoară şi medie. În medie, perioada de incubaţie a bolii este de la trei până la cinci zile”, mai precizează specialiștii în sănătate publică.

Sfatul specialiștilor de la Sănătate Publică: Pentru a evita infectarea cu enteroviruși medicii recomandă respectarea regulilor de igienă personală. Obligatoriu trebuie spălate mâinile înainte de masă și după ce ați mers la toaletă. De asemenea, trebuie dezinfectate mânerele de la uși și robinete, precum și să consumați doar apă fiartă. Pentru a ține cât mai departe infecțiile cauzate de enteroviruși este bine să păstrați alimentele ușor alterabile în frigider, să le protejați de muște, gândaci sau rozătoare și să respectați igiena personală și a bucătăriei atunci când gătiți sau mâncați. Adresați-vă la medicul de familie în caz de febră, vomă, diaree și afectarea căilor respiratorii este indeispensabilă. În aceste cazuri, automedicația este interzisă, în special administrarea antibioticelor.

Și lucrătorii medicali ar trebui să fie mai vigilenți în această perioadă, deoarece aceștia se fac responsabili de depistarea precoce și tratamentul acestor infecții, dar și de prevenirea infectării în instituțiile medicale. Pentru aceasta, specialiștii recomandă izolarea și tratamentul specializat în spital al bolnavilor cu o evoluţie de gravitate medie a bolii. Bolnavii cu forme mai ușoare ale maladiei să fie tratați la domiciliu. De asemenea, este necesar să se intensifice controlul infecţiei în instituţiile medico-sanitare publice din țară, mai ales în vederea asigurării normelor standard şi efectuarea curănţeniei şi dezinfecţiei. 

 

 █ Articole relaționate: 

Oferă ajutor medical elevilor bazându-se pe ce au văzut în filme. Directorii de școli spun că asistenții mediali sunt un lux pentru instituțiile de învățământ preuniversitar din Moldova

Zece copii de la Grădinița nr. 160 s-au îmbolnăvit de diaree acută. Unul se află în reanimare. Grădinița nu va mai funcționa până medicii nu vor afla cauza infecției 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree