Autor: Irina Papuc
Modificarea unei Hotărâri de Guvern care interzice munca în ture mai mare de 12 ore a creat nemulțumiri printre doctori, în special a celor de la Urgență. Aceștia muncesc câte 24 de ore, iar următoarele trei zile sunt libere. Aceștia se tem că după 12 ore de muncă nu vor mai avea cu ce ajunge acasă, iar managerii se tem că această decizie se va solda cu un val de demisii.
Aproape 80 la sută dintre angajații serviciului de Urgență Sud vin la muncă de la zeci de kilometri distanță, spune directorul Stației Zonale de Urgență Sud, Dumitru Bzovâi. „Doctorii și felcerii sunt îngrijorați, pentru că seara pur și simplu nu vor mai avea cu ce se duce acasă. În plus, ei munceau 24 de ore și următoarele trei zile erau libere. Înțelegeți, la noi salariile sunt foarte mici, de aceea mulți au și alte locuri de muncă sau sunt nevoiți să țină ceva pe lângă casă. Acum le va fi foarte greu, pe lângă faptul că la ora 20:00 seara nu vor mai avea cu ce pleca de la muncă”, explică Bzovâi.
Cum se va soluționa problema nu știe. Cert este că acestora nu le pot fi puse la dispoziție transport gratuit, pentru că nu există nici mașini, nici bani de combustibil.
La Nord aceeași situație. „Aproximativ 30 la sută dintre angajații de la Stația de Urgență din Bălți vin din raioane. În substațiile raionale este și mai greu. Acolo raportul dintre cei pe de loc și veniți de prin alte localități ajunge la 50 la 50”, explică Irina Blându.
Deși s-ar părea că în Chișinău lucrurile stau mai bine, nu este deloc așa. Managerul Spitalului de Urgență se așteaptă la un val de demisii.
„Această măsură este una necesară, deoarece o tură de 24 de ore este cu adevărat obositoare. Totuși, sistemul de sănătate nu este gata pentru o asemenea schimbare. Toate cheltuielile rămân pe seama angajaților și știți bine că salariile lasă de dorit. Cred că mulți pur și simplu se vor concedia”, spune și Gheorghe Ciobanu, directorul de la Urgență.
Și aici raportul celor care vin din alte localități este foarte mare – 40 la sută dintre șoferi și 20 la sută dintre medici și felceri. Unul dintre aceștia face naveta de la Călărași. „Am strâns o sumedenie de semnături și am trimis deja a doua scrisoare la Ministerul Sănătății pentru a aduce la cunoștință nemulțumirile angajaților. Totuși, pentru Serviciul de Urgență este o schimbare prea radicală”, a mai adăugat Ciobanu.
Directorii trebuie să interzică turele de 24 de ore din 1 august. Niciunul dintre manageri nu este sigur că acest termen va fi respectat. Între timp Sindicatul Sănătatea a propus câteva soluții pentru a evita perturbarea graficului de muncă.
Aceștia propun să fie respectate turele mai mari de 12 ore pentru personalul care este de acord cu acest lucru, însă pentru gravide sau cei cărora starea de sănătate nu le va permite munca în timp de noapte, turele să fie reduse la maxim 12.
Turele de 24 de ore au fost interzise pe data de 23 aprilie după ce a fost abrogat punctul 3 al Hotărârii de Guvern nr.1223 din 2004, care prevedea că personalul de gardă din spitale poate munci 24 de ore neîntrerupt, printr-un acord scris și semnat de angajat.
█ Articole relaționate:
Ilegalități în management financiar la Spitalul de Urgență și la Institutul Oncologic