Autor: Irina Papuc

Specialiștii din sănătate atenționează că fiecare a treia gravidă dezvoltă complicații care afectează direct copilul. Acest lucru se întâmplă, preponderent, din cauza sănătății precare a femeilor însărcinate, fie că acestea nu țin cont de propria sănătate, fie sunt nevoite să ducă conștient un mod de viață care le va afecta. Ce-i drept nici legea nu e de partea lor. Codul Muncii conține niște prevederi prea vagi, la care se adaugă indiferența angajatorilor și clasica lehamite națională de a respecta legea.

Gravidele din Moldova sunt nevoite să se gândească mai mult la cum ar putea agonisi un ban, decât la propria sănătate. Situația financiară precară însă le afectează nu doar pe ele, ci și pe viitorul copil, pentru că angajatorii nu sunt atenți de bună voie la necesitățile gravidelor. Și pentru că un volum de muncă redus înseamnă salarii mai mici, gravidele acceptă condițiile impuse, de frica concedierii.

„Angajatorii companiilor de stat sunt mai receptivi la necesitățile gravidelor. Atunci când sarcina e cu complicații sau condițiile în care muncește ea nu sunt favorabile, un consiliu format din trei specialiști emite un certificat pentru angajator, prin care argumentăm necesitatea modificării condițiilor de muncă pentru evitarea riscurilor. Angajatorii din mediul privat rar atrag atenția. Deși legea există, respectarea ei ține mai mult de domeniul fantasticului”, spune Raisa Rotaru, medic ginecolog, la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară din Chișinău.

„Am avut cazuri când o gravidă muncea într-o întreprindere de producere a mezelurilor. La solicitarea ei, angajatorul a transferat-o în alt departament, unde putea să facă alt gen de activitate. A fost receptiv. Acum avem o femeie însărcinată la Urgență. I-am propus să renunțe la muncă, pentru că este prea solicitant și apoi turele în 24 de ore sunt contraindicate”, mai adaugă specialista.

Medicul spune că gravidele nu se plâng doctorilor de condiții rele de muncă sau de faptul că ar putea fi concediate. În schimb, avocații spun că legislația actuală care reglementează drepturile gravidelor la locul de muncă este prea vagă.

 Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate” 

„Codul Muncii are prevederi vagi și prea generaliste. Și acum angajatorii refuză să angajeze gravidele, sub anumite pretexte și este foarte greu să demonstrezi că refuzul angajării a fost pe motiv de sarcină”, spune avocata Violeta Gașițoi.

Printre altele, Codul Muncii nu face referire la condițiile de muncă, care ar trebui redate foarte clar, mai punctează aceasta.

Codul Muncii Republicii Moldova nu este generos în prevederi. Totuși sunt lucruri pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le știe.

În primul rând, dacă n-aveți un loc de muncă și sunteți abia în căutare trebuie să știți că angajatorul nu are voie să aplice în cazul dumneavoastră o perioadă de probă. În plus, puteți beneficia de timp de muncă parțial. Poate fi scurtată ziua de muncă sau săptămâna. Acordul de reducere a timpului de muncă poate fi stabilit la angajare sau ulterior.

În același timp, Codul Muncii interzice atât pentru gravide, cât și pentru femeile aflate în concediu post-natal, munca de noapte. De asemenea, angajatorii nu au voie să impună gravidele să muncească suplimentar, în afara orelor de muncă, prevăzute de legislație. Sâmbătă și duminică sunt la fel zile libere, timp în care angajatorul nu are dreptul să vă deranjeze cu treburi la birou. Zile garantate de odihnă sunt și sărbătorile nelucrătoare – 1,7 și 8 ianuarie, 8 martie, prima zi și a doua zi de Paști, ziua de luni după o săptămână de la Paști (Paștele Blajinilor), 1 și 9 mai, 27 august, 31 august și 25 decembrie.

 

Totodată, Codul Muncii mai prevede că angajatorul nu are voie să refuze cererea de angajare a unei gravide pe motiv de sarcină sau să reducă cuantumul salariului din același motiv și nici nu are voie să le concedieze. Gravidele nu pot fi trimise în deplasare, decât cu acceptul lor. Atât femeile gravide, cât și cele care alăptează au dreptul să ceară de la angajat o muncă mai ușoară. Este important de menționat că salariul nu va fi diferit. Până la soluţionarea problemei ce ţine de acordarea unei munci mai uşoare, femeile gravide vor fi scutite de îndeplinirea obligaţiilor de muncă, fiind menținut salariul mediu pentru toate zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză.

█ Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi 

Printr-o simplă comparație cu legislația României, statul vecin, înțelegem că legile sunt mai clare pentru femeile însărcinate, astfel ca acestea să se gândească la propria sănătate și a pruncului, fără să-și facă griji de condițiile impuse de angajator sau de o eventuală decizie de concediere. Astfel în România funcționează din anul 2003 o lege privind protecția maternității la locurile de muncă. Printre altele, aceasta prevede că angajatorii au obligaţia să adopte măsurile necesare, astfel încât gravidele să nu fie constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate ori copilului nou-născut. Dacă munca este dăunătoare pentru gravidă, aceasta va solicita transferul la altă muncă, fiindu-i păstrate veniturile salariale. Aceasta mai poate cere o reducere cu o pătrime a duratei normale de muncă. Dacă angajatorul nu poate îndeplini această obligație, gravida are dreptul la concediu de risc maternal.

Angajatorul are obligaţia să păstreze confidenţialitatea asupra stării de graviditate a salariatei şi nu va anunţa alţi angajaţi decât cu acordul scris al acesteia şi doar în interesul bunei desfăşurări a procesului de muncă. Totodată, legea obligă angajatorii să acorde salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună. 

 

 Articole relaționate:

Cum știința modifică pentru totdeauna modul „clasic” de a concepe un copil 

Ce trebuie să aveți în geanta pregătită pentru a naște la maternitățile din Moldova. „Scutece, plapume, căciulițe, dar și lei de 20, 50, 100, 200, 500“ 

Tot mai multe gravide din Moldova fac teste genetice pentru a vedea dacă bebelușul s-ar putea naște cu malformații. „Unele cupluri decid să întrerupă sarcina, altele pur și simplu nu cred”