Autor: Virginia Murariu
Cu toții avem în organism o ciupercă ce poate provoca o candidoză vaginală sau una orală. Aceasta ne poate afecta însă doar atunci când avem un dezechilibru în organism și ne scade imunitatea. Candidoza vaginală se poate activiza mai ales în perioada sarcinii, când gravida are imunitatea dereglată, are insuficiență de vitamine și minerale, are fluctuații hormonale, lipsă de fier sau acid folic, etc.
Ciuperca poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul nașterii, iar cea a cavității bucale – în timpul alăptării sau prin utilizarea incorectă a suzetei. În Moldova, cele mai frecvente cazuri de candidoză vaginală sau orală apar atunci când facem abuz de antibiotice. Din acest motiv, medicii atrag atenția părinților și îi îndeamnă să nu apeleze prea des la aceste preparate, deoarece ele slăbesc sistemul imunitar.
Candida, potrivit specialiștilor, se poate găsi în gură, intestin sau vagin. „Candida este o parte normală, de exemplu, a florei vaginale, ea acolo a trăit, trăiește și va trăi. Aceasta ne poate afecta atunci când dispar lactobacilii, atunci ea se poate răspândi“, spune Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.
Totuși medicii spun că peste 70% dintre femei, pe parcursul vieții, ajung să aibă această infecție cel puțin o dată. Problema poate fi tratată în câteva zile cu ajutorul unor creme sau pastile prescrise de către medic, în funcție de gravitatea ei.
Totuși, candidoza vaginală trebuie tratată până la nașterea unui bebeluș. Dacă problema a apărut în timp ce sunteți însărcinată, trebuie să vă adresați neapărat la medicul obstetrician-ginecolog. „Candida trăiește peste tot ca și bacteriile. Cât este într-un număr limitat, e considerată normală. Cum depășește acest număr, devine patogenă. Noi am contactat această candidă de la părinți și o dăm și copiilor noștri mai departe. Pe un vagin inflamat nu poți naște un copil pentru că el se va infecta. Noi sanăm (reabilităm)vaginul înainte de naștere. Îi prescriem antimicotice, medicamente speciale. Un vagin inflamant se erupe, se va infecta, nu este elastic“, susține Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.
Candidoza poate fi transmisă bebelușului în timpul nașterii, atunci când trece prin vagin. Mama îi mai poate transmite bebelușului candidoza, dacă a luat antibiotice în timpul sarcinii sau dacă-l alăptează având această infecție activă. De asemenea, spune neonatologul Mihail Stratulat, la bebeluși candidoza orală apare dacă aceștia sunt tratați cu antibiotice sau dacă acestuia i se dă suzeta imediat după alăptare.
„De obicei apare dacă nu este o igienă bună a cavității bucale. Candidoza orală apare din cauza stagnării laptelui în cavitatea bucală, această situație prezintă un substrat de creștere pentru candidă. Copilul înghite laptele, dar o parte rămâne pe limbă. Dacă imediat după alăptare mama folosește suzeta, atunci copilul nu-și mai curăță limba“, explică neonatologul Mihail Stratulat.
Infecția le produce copiilor un mare disconfort. În gura bebelușului pot fi observate pete albe, care odată deranjate pot sângera și devin dureroase atunci când micuțul mănâncă. Odată netratată, aceasta se poate extinde ocupând o arie mare a cavității bucale.
Mihail Stratulat le recomandă părinților să examineze permanent gurița bebelușului pentru a observa la timp infecția și pentru a preveni răspândirea ei. Totodată, părinții trebuie să se adreseze la pediatru sau la neonatolog. „Candida poate să afecteze atunci când nou-născutul primește un tratament cu antibiotice de lungă durată, de 2-4 săptămâni, și în toată această perioadă nu primește antimicotic (n.r medicamente ce tratează infecțiile fungice). Am avut cazuri când copilului i-a fost afectat sistemul nervos central, creierul“, își amintește Mihail Stratulat. Ca metodă de profilaxie, doctorul spune că mămicile pot clăti gurița copilului cu apă și bicarbonat de sodiu (sodă de mâncare) sau apă fiartă, caldă. Dar, deoarece candidoza orală poate fi ușor confundată cu stomatita, neonatologul recomandă mamelor să-și ducă bebelușii la doctor.
În Moldova, spune un alt medic, Rodica Manole, candidoza orală, dar și cea vaginală întinerește pe an ce trece. „Imunitatea scăzută le provoacă micuților candidoze. La noi ajung cu candidoze de la nou-născuți până la copiii deja mai măricei“, a precizat șefa secției ginecologie infantilă de la Institutul Mamei și Copilului.
Specialistul vine cu câteva recomandări de prevenire a acestei infecții. „Părinții trebuie să știe că un copil cu o imunitate bună nu va face candidoză. Aceasta înseamnă că micuțul trebuie să fie alimentat corect, să aibă vitamine și toate cele necesare organismului și să nu fie în contact cu copii infectați“, explică Rodica Manole.
Totodată, medicul atenționează părinții să nu aleagă drept primă soluție de tratament administrarea antibioticelor, iar în cazul în care doctorii le-au recomandat, să îi dea copilului și preparate antimicotice. „De obicei, medicii de familie nu prea prescriu antimicoticele, dar ele protejează copiii de această infecție“, atenționează doctorul.
„În plus, hainele copiilor nu trebuie să fie spălate cu cele ale părinților. După alimentarea bebelușilor este recomandată clătirea guriței acestuia cu 2 lingurițe de apă și în niciun caz să nu i se pună suzeta în gură. Chiloțeii copiilor nu trebuie să fie sintetici și nici strânși pe corp, etc“, mai adaugă specialista. Potrivit datelor Institutului Mamei și Copilului, doar în acest spital ajung lunar 30 de copii cu vulvovaginită. De cele mai deseori afecțiunea apare din cauza imunității scăzute, după administrarea antibioticilor.
█ Articole relaționate:
1,5 milioane de români suferă de apnee în somn
- See more at: http://www.e-sanatate.md/News/3636/infectia-cauzata-de-abuzul-de-antibiotice-si-alaptarea-incorecta-imbolnaveste-tot-mai-multi-bebelusi-din-republica-moldova#sthash.bXqceNfa.dpuf