Autor: Sorina Bujarov

Gravida în vârstă de 34 de ani din raionul Cahul a murit din cauza gripei (virusul AH1N1). Informația a fost confirmată astăzi de Centrul Național de Sănătate Publică. Potrivit medicilor de la Cahul, femeia era în a șasea săptămână de sarcină și a fost internată la spitalul raional, duminică, cu o zi înainte de deces. Doctorii, care s-au ocupat de acest caz, susțin că femeia a ajuns la spital în stare foarte gravă, fiind internată imediat în secția de reanimare.

Femeia însărcinată este din satul Doina, raionul Cahul și a fost transportată cu ambulanța la spitalul raional duminică dimineața. Medici spun că la internare, aceasta avea dureri de cap foarte mari, tuse, dureri în articulații și tensiune arterială foarte scăzută. În baza tabloului clinic, medicii au stabilit diagnosticul de infecție respiratorie acută, astfel încât i-au administrat tratament împotriva acestei maladii.

„A ajuns la noi pe data de 15 și a doua zi la orele 11 a și decedat. Ne pare rău că așa s-a întâmplat, dar medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața. De curând aceasta aflase că este însărcinată, însă nu se afla la evidența medicului de familie. Cu câteva zile înainte de a muri a trecut mai multe examene medicale la un centru privat și totuși nu s-a pus la evidența medicului din localitatea de baștină”, a precizat pentru sănătate INFO Boris Spânu, vicedirector medical la Spitalul raional din Cahul.

Doctorul care s-a ocupat de femeia însărcinată, directorul Centrului Perinatal din Cahul, spune că starea pacientei a continuat să se înrăutățească treptat, deși doctorii i-au acordat ajutorul medical necesar.

█ O femeie din Chișinău a decedat din cauza gripei sezoniere

„Am văzut-o a doua zi, era într-o stare foarte gravă, tensiunea extrem de joasă. Complicațiile nu erau generate însăși de sarcină, dar de alte condiții. Fie era vorba de o gripă sau de o infecție virală acută. Medicina legală urmează să stabilească motivul exact”, a declarat Vasile Rotari, șeful Centrului Perinatologic din Cahul.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, de la începutul acestui an în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 74 au fost înregistrate în Chişinău, 30 în Ungheni, 7 în Comrat, câte 4 în Călăraşi și Rezina, câte 3 în Orhei şi Soroca, câte 2 în Ceadîr-Lunga şi Taraclia şi câte un caz în Hîncești, Criuleni, Drochia şi Edineţ. 24 de cazuri au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) şi 1 de tip A(H3N2).

Amintim că de la începutul acestui an gripa sezonieră a provocat două decese în rândul populației din Moldova. Este vorba despre o fetiță în vârstă de 12 ani din satul Valea Perjei, raionul Taraclia și despre o femeie în vârstă de 45 de ani din Chișinău. 

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră