Autor: Sorina Bujarov

Un alt caz controversat la Institutul Mamei și Copilului. După ce acum câteva luni un medic de aici a fost concediat din cauză că a solicitat bani de la o mămică pentru o operație, acum un alt doctor riscă să fie demis. Acesta a fost filmat în timp ce recunoștea că a luat bani de la o mămică, pentru o procedură medicală care, de fapt, este gratuită.

Este vorba despre șefa secției reanimare de la Institutul Mamei și Copilului - Tatiana Pocikovschi. Aceasta i-a cerut unei mămică să achite zilnic câte 550 de lei, pentru tratamentul fetiței sale în vârstă de opt ani. Deși procedura medicală este gratuită, copiii fiind asigurați de Guvern, medicul a băgat banii în buzunar fără să o informeze pe mamă despre acest lucru. Din video-ul publicat de Curaj TV reiese că doctorul a primit banii pentru două proceduri, adică a luat de la părinți suma de 1.100 de lei.

„Mi s-a spus că dumneavoastră trebuie să întoarceți banii, acei 1.100 de lei. Eu lucrez, iar pentru copil tratamentul trebuie să fie gratuit. Eu am împrumutat banii aceștia, nu îi aveam și vreau să îi întorc înapoi. Puteam să vă mulțumesc într-un fel la urmă, dar dumneavoastră mi-ați spus că trebuie să achit acele proceduri. Nu trebuia să luați banii”, îi spune mama fetiței medicului care ceruse bani pentru procedura de transfuzie a plasmei în sânge.

  „Eu lucrez, infirmiera, sora medicală, iar impozitul pe care-l plătim se duce la copilul tău.” Condiția unei doctorițe care a refuzat să opereze un copil, pe motiv că părinții nu aveau poliță medicală 

„Soțul meu nu lucrează și are grad de dizabilitate. Eu am un salariu de 2.000 de lei, iar banii pe care i-am plătiti i-am împrumutat numai ca să-mi salvez fata”, a mai adăugat femeia, care a filmat toată conversația și a publicat-o pe internet.

Din video se vede cum medicul confirmă spusele mamei, însă se arată indignată și amuzată de curajul acesteea de a-și cere banii înapoi. „Înseamnă că noi nu ne-am înțeles bine. Și ce doriți dumneavoastră acum?”, a întrebat medicul vizibil indignat. „Știți, când ați avut nevoie și ați vrut să vă fie comod și ca fetiței să-i fie bine… nu putem să vă întoarcem astăzi banii. Nu eram pregătiți pentru o astfel de discuție”, a afirmat doctorul, reproșându-i mamei că fetiței totuși i s-a făcut o procedură gratuită. După o discuție contrariată, medicul a acceptat să-i întoarcă banii femeii a doua zi.

  Un alt caz suspect la Institutul Mamei și Copilului. O fetiță de patru ani a decedat, după mai multe săptămâni de spitalizare în care medicii nu au putut pune un diagnostic 

De la ofițerul de presă al instituției am aflat că medicul urmează să fie anchetat în comisia de etică și va fi suspendat din funcția de șef secție pe durata anchetei. „Alte măsuri administrative vor fi aplicate în funcție de gravitatea cazului pe care comisia îl va stabili, mergând chiar și până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat Doru Dendiu pentru Sănătate INFO.   

Precizăm că Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală prevede că Guvernul are calitatea de asigurator pentru copiii de vârstă preşcolară, elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală, elevii din învăţămîntul secundar profesional, etc.