Autor: Irina Papuc

Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie irevocabilă în cazul unei paciente care s-a tratat la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Aceasta a primit despăgubiri în sumă de 35 de mii de lei, pentru că doctorii au dezvăluit statutul ei de HIV-pozitiv, dar și pentru că i-au provocat arsuri pe corp.

Decizia a fost emisă pe 8 iulie, anunță Institutul pentru Drepturile Omului. Cazul a fot preluat în 2012. Este vorba despre o femeie care a născut la Maternitatea Spitalului Municipal Nr.1. Potrivit avocaților IDOM, doctorii i-au provocat arsuri pe picioare, după ce i-au aplicat termofoare, după o cezariană. Mai mult, aceștia au divulgat altor pacienți faptul că aceasta are HIV.

Astfel, instanța a decis că instituția medicală trebuie să-i plătească 20.000 de lei drept prejudiciu moral pentru leziuni corporale și alte 15.000 de lei pentru divulgarea statutului de HIV-pozitiv.

Acest caz a fost preluat și reprezentat de către avocații Programului de Litigare Strategică din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), care activează în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA. Anul trecut și Spitalul Municipal din Bălți a fost obligat să achite un prejudiciu în valoare de 20.000 de lei pentru faptul că doctorii au indicat în certificatul de concediu medical datele privind prezența virusului imunodificienței umane la o persoană care s-a tratat în această instituție.

Potrivit statisticilor, peste 30% dintre persoanele cu HIV din Moldova se simt discriminate, nu au acces la servicii medicale de calitate, la educație, și-au pierdut locul de muncă și sunt ignorate de rude, prieteni și vecini. Totodată, fiecare al cincilea moldovean HIV-pozitiv evită să frecventeze anumite locuri publice de frică să nu fie discriminat.

 

█ Articole relaționate:

Spitalul Municipal Bălți, obligat printr-o decizie irevocabilă să achite prejudiciu moral de 20.000 de lei unei persoane HIV-pozitivă 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude 

Confidențialitate șubredă sau cum funționează la Chișinău cabintele de consiliere și testare voluntară