Autor: Sorina Bujarov

Un copil de șapte ani, dintr-o localitate din Cahul, a murit după ce ar fi suferit o intoxicație alimentară – problemă de sănătate pe care medicii de la spitalul raional au diagnosticat-o prea târziu. Deși se simțea rău, băiatul a fost externat din spital la doar câteva ore de la internare. Atunci pediatrul și chirurgul care l-au consultat le-au spus rudelor că pacientul poate fi tratat și la domiciliu. Acum părinții acuză doctorii de malpraxis și spun că vor merge în judecată.

Tragedia s-a întâmplat în satul Crihana Veche din raionul Cahul. Rudele copilului spun că acesta a început să se simtă rău după ce a mâncat castraveți cumpărați de la piață. La câteva ore i s-a făcut rău, se plângea de dureri în burtă și vomita. Inițial mama a apelat medicul de familie din localitate, care a suspectat că băiatul are apendicile inflamat. Doctorul a solicitat urgența, iar copilul a fost dus la spitalul raional, unde a stat internat doar câteva ore. Acest lucru este confirmat atât de către rude, cât și de către medicul care l-a consultat pe copil.

„Și oamenii de la țară știu că în caz de intoxicație trebuie să se facă spălături și să i se facă picurători, dar medicul care era de gardă atunci a trimis copilul palid acasă, el nici nu putea să meargă”, a afirmat pentru Pro TV, mătușa copilului decedat.  

Externarea prematură a copilului este confirmată și de medicul pediatru, care l-a consultat. Iată cum explică acest lucru: „El a fost examinat conform protocolului național prinvind apendicita, pentru că medicul de familie l-a trimis la spital cu suspecție de apendicită. După ce a fost consultat inclusiv de doctorul chirurg, diagnosticul a fost exclus. Ulterior i-am pus diagnosticul de intoleranță alimentară și a fost externat acasă cu indicațiile de rigoare. (…) A plecat de aici când deja nu mai vomita. Din câte știu noaptea deja a început să vomite din nou, iar la ora 8:30 a fost prezentat iarăși la secția de internare, unde a fost examinat mai minuțios. De data asta medicul de familie l-a trimis spre internare cu suspecție de toxinfecție alimentară”, a declarat pentru Sănătate INFO Dora Bzovii, pediatrul care a consultat copilul. Aceasta a mai precizat că după ce a fost internat a doua oară, copilul a fost diagnosticat cu gastrită acută de etiologie neidentificată, după care a fost transferat în secția de boli contagioase.

 Explicația medicilor de la Cărpineni care au tratat copilul decedat de meningită: „Oriunde s-ar fi aflat, copilul oricum ar fi murit”. Iar medicii de familie au cunoştinţe sumare despre boală

„Inițial i s-a făcut analiza generală a sângelui și a urinei, alte analize nu sunt indicate pentru așa diagnostic. Deja a doua oară când a venit am văzut că este mai somnolent și i-am pus branulă și i-am introdus intravenos. A început să bea apă și să mănânce, simptome bune, de aceea am și indicat internarea la boli contagioase”, a mai adăugat Bzovii.

Medicul de familie din localitate, care a indicat internarea de urgență a copilului de două ori, afirmă că nici el nu își explică de ce copilul a fost externat, din moment ce starea lui era gravă. „Copilul a fost trimis în departamentul medicina de urgență. A fost examinat superficial, consultat de medicul chirurg și pediatru și externat la domiciliu, că e tot normal, tot bine. L-am trimis cu abdomen acut. Am întrebat mama dacă copilul a mâncat ceva, dar nu mi-a zis nimic. Ulterior am înțeles că doctorilor de la spital le-a spus că băiatul a mâncat castraveți de la piață. După ce a fost externată din spital, mama m-a sunat seara și mi-a spus că voma s-a acutizat, dar a preferat să aștepte până dimineață, când am trimis-o iar la spital. Acolo din nou a fost examinat superficial. Am întrebat de ce nu s-au făcut probele hepatice, dar medicii spuneau că nu era nimic grav”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ion Arman, medicul de familie din satul Crihana Veche, raionul Cahul.

Doctorul s-a arătat nedumerit și nu își explică de ce nu a ajuns Serviciul Aviasan la spital, dacă medicii au văzut că starea copiluui s-a agravat extrem de mult. Părinții copilului afirmă că acest lucru nu a fost făcut, pe când cei de la spital dau asigurări că echipa a fost solicitată, însă aceasta nu a putut veni din cauza ceții. „Aviasanul poate fi chemat numai de un vicedirector sau directorul spitalului, împreună cu alți doi specialiști. Însă în acea seară la spital era doar doctorul de gardă, restul nu erau. Nu știu dacă într-adevăr a fost a chemat”, a afirmat Arman.

Am discutat și cu directorul spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov. Acesta ne-a confirmat că este într-adevăr un caz suspect, motiv pentru care urmează să fie creată o comisie internă care va analiza cele întâmplate. Mai mult, aceștia pregătesc o notă informativă pentru Ministerul Sănătății, unde cer crearea unei comisii de specialiști care să se ocupe de investigarea cazului.

 Un copil de 10 ani a murit la câteva zile după ce a fost externat din spital 

„Cazul va fi investigat de o comisie internă, dar, cred că ulterior și specialiștii de la Ministerul Sănătății vor interveni. Eu nu știu foarte multe, pentru că nu eram la serviciu, eram bolnav. În ceea ce ține de Aviasan, știu că echipa a fost chemată, dar elicopterul s-a întors din drum din cauza ceții”, a afirmat Anatol Malcov, directorul spitalului raional din Cahul.

Precizăm că în acest an comisiile create de Ministerul Sănătății nu au depistat niciun caz de malpraxis, deși situații suspecte au fost mai multe.

Săptămâna trecută socialistul Adrian Lebidinschi a solicitat în Parlament ca Ministerul Sănătății să se expună pe marginea acestui subiect în următoarea ședință și să prezinte date privind numărul cazurilor de malpraxis confirmate sau infirmate de medicii legiști din Moldova.  

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri 

CAMPANIE//Ministerul Sănătății a inclus malpraxisul în lege. Documentul conține greșeli de conținut chiar la stabilirea noțiunilor