Autor: Parascovia Sula

Moldovenii care au nevoie de o inimă nouă vor fi incluși, în premieră, într-o listă de aşteptare pentru transplant de cord. Agenția Națională de Transplant a creat o bază de date pentru pacienții care au nevoie de o astfel de intervenție. Deja trei bolnavi cu probleme cardiace grave s-au înscris și așteaptă un eventual donator. Operațiile ar putea fi efectuate în sala hibrid de la Spitalul Clinic Republican, iar responsabilii spun că cea mai mare problemă acum este să se găsească donatori.

„În această listă s-au înscris trei persoane. Primul transplant va fi efectuat în momentul în care se va identifica un donator compatibil, care nu are contraindicații pentru transplantul cardiac.  Aici însă e importantă și vârstă, donatorul nu trebuie să fie mai în vârstă de 50 de ani”, a spus pentru Sănătate INFO, directorul Agenției de Transplant din Republica Moldova, Igor Codreanu.

Pacienții care s-au înscris deja în listă și își așteaptă inimile suferă de insuficiență cardiacă, iar boala este atât de avansată, încât nu există alte soluții decât transplantul. Cele trei persoane înscrise în lista de așteptare sunt bărbați, cu vârstă mai mare de 45 de ani.

 VIDEO// Medicii au reușit să aducă la viață o inimă care încetase să mai bată de 7 ore 

Inimile necesare pentru aceste intervenții urmează să fie preluate de la donatorii aflați în moarte cerebrală și care au o inimă bună pentru transplant.  

„După confirmarea decesului se discută cu rudele și se verifică dacă nu sunt dificultăți pentru donare. Pentru aceasta se fac toate analizele necesare, de sânge, teste imunologice, se verifică indexul masei corporale și compatibilitatea cu organismul pacientului care are nevoie de inimă nouă. Organul prelevat de la donator este depozitat în containere speciale, iar operația trebuie efectuată cât mai repede posibil – în maxim patru ore de la recoltare. Uneori se poate întâmpla ca un pacient care așteaptă de o lună să primească mai rapid acest transplant, deoarece i s-a găsit o inimă compatibilă, pe când sunt cazuri când pentru alții așteptarea poate dura ani la rând”, a declarat pentru Sănătate INFO cardio-chirurgul Aurel Bătrânac.

Deocamdată, echipa care va realiza astfel de intervenții este în proces de formare, a precizat Aureliu Bătrânac. Pentru început, se planifică să fie realizate anual în jur de cinci operații. Dacă primele intervenții vor fi efectuate cu succes, treptat numărul lor va crește, a adăugat directorul Agenției de Transplant.

Costurile pentru transplantul de inimi vor fi acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină și Programul Național de Transplant pentru anii 2012-2016. Deocamdată însă nu se știe de câți bani va fi nevoie pentru asemenea intervenții, întrucât Moldova nu are o experiență în acest sens. Totuși, specialiștii vorbesc despre costuri de zeci de mii de lei pentru o singură intervenție.

 Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

„La transplantul de ficat sau cel renal s-au făcut estimări, dar ulterior a fost nevoie de re-calcul. Imunosupresivele, care urmează să ajute sistemul imunitar să nu respingă organul nou, vor fie acoperite din Programul Național, iar intervențiile chirurgicale - de către CNAM. Transplantul de cord, ca tehnică, nu este foarte dificil. Problema specialiștilor este starea pacienților până la transplant și după”, a adpugat șeful Agenției de Transplant.  

În lipsa unor donatori de inimi, pacienții cu probleme cardiace severe care au nevoie de transplant de inimă sunt operați, de obicei, în străinătate. Acolo, o astfel de intervenție poate ajunge la sute de mii de euro, spun medicii.

Doctorii spun că, după un transplant de cord reușit, pacientul mai poate trăi în medie cel puțin 15 ani. De regulă, au nevoie de o altă inimă bolnavii cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal sau cei care suferă de o boală coronariană severă.

În Republica Moldova în anul 2015 au fost efectuate 10 transplanturi renale și 5 transplanturi hepatice. Legea cu privire la transplantul de organe a fost adoptată de Parlament în martie 2008, iar în 2010 a fost creată Agenția Națională de Transplant.

 

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească