Autor: Sorina Bujarov

Inspectoratul General de Poliție din Florești a pornit un proces penal în cazul doctorului Sergiu Sochircă, care a publicat pe pagina sa de facebook o poză cu o femeie dezbrăcată, care născuse de curând. Informația a fost confirmată de către șeful adjunct al IGP Floreșit, care a precizat că ancheta a fost pornită după ce presa a mediatizat cazul.

„Ne-am sesizat după ce am văzut la televizor materialul. Am pornit un proces penal, vom examina toate circumstanțele acestui caz. În privința pedepsei, deja se va expune judecata. Încă nu l-am informat pe doctor despre acest fapt, iar cu femeia care apare în poze abia urmează să discutăm și să vedem dacă și-a dat acordul pentru așa ceva”, a precizat pentru Sănătate INFO Octavia Știrbu, șef adjunct la IGP Florești.

 Ce pedeapsă riscă medicul care a postat pe internet poze din sala de nașteri 

Am reușit să discutăm și cu directorul spitalului din Florești, care ne-a spus că, în cele din urmă, medicul Sergiu Sochircă a primit o mustrare aspră pentru faptul că a postat pe internet poze cu pacientă pe masa de operație.

„A fost creată o comisie internă, care a decis să-i aplicăm o mustrare aspră domnului doctor. Deja știu că a și fost citat de un centru pentru apărarea drepturilor omului. Mai mult, am înțeles că rudele femeii intenționează să-l dea în judecată pentru ceea ce a făcut”, a afirmat Valeriu Nichiforciuc.

 Imagini cu o pacientă goală, care tocmai a născut, publicate pe internet de un medic din Florești 

Amintim că fostul director al spitalului raional, Sergiu Sochircă a publicat la sfârșitul săptămânii trecute pe pagina sa de facebook o poză cu o femeie dezbrăcată, care născuse de curând. În imagini apare și bebelușul proaspăt născut. După ce imaginile au început să fie distribuite și criticate de internauți, medicul a șters pozele. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a făcut un demers la Consiliul Raional Florești, prin care a cerut sacționarea acestuia. Potrivit autorității de vârf în sănătate, acțiunile medicului constituie încălcări flagrante ale drepturilor pacienților, garantate prin Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacienților și Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal. De asemenea, comportamentul medicului contravine Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic.  

 

 Articole relaționate:

Unul din 500 de pacienți din lume se trezește pe masa de operații 

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an</a