Redactor: Sorina Bujarov

Un doctor chinez va efectua transplantul unui cap uman. Asta după ce anul trecut, lumea ştiinţifică a fost șocată de anunțul unui chirurg italian, Sergio Canavero, care a pretins că ar fi efectuat primul transplant de cap uman din lume. Acum, omolgul său chinez vrea să facă acelaşi lucru. Operația însă stârnește controverse în comunitatea medicală la nivel mondial.

Ren Xiaoping a povestit într-un interviu că pregăteşte o echipă pentru a efectua operaţia, care va avea loc, portivit chirurgului, "când suntem gata". Planul operaţiei constă în două etape – prima etapă presupune secţionarea a două capete de corpurile lor şi apoi conectarea vaselor de sânge ale organismului donatorului decedat şi capul destinatarului. Echipa va insera, de asemenea, o placă de metal pentru a stabiliza gâtul şi apoi înmuierea terminaţiilor nervoase ale măduvei spinării într-o substanţă care va încuraja conectarea ei.

Medicul Ren a fost numit sarcastic de mass media "Dr. Frankenstein". De altfel, chirurgul, nativ din Harbin, China, a petrecut 16 ani în Statele Unite, înainte de a se întoarce acasă, în 2012. El a făcut parte dintr-o echipa de la Universitatea din Louisville, care a asistat la primul transplant de mână făcut în SUA, încă în 1999. Mai târziu, el sa mutat la Universitatea din Cincinnati, scrie New York Times.

█ O familie de moldoveni a donat organele fiului lor. „De astăzi, voi fi mama mai multor copii din Italia”

El a câştigat notorietate la începutul acestui an, după ce a pretins că a efectuat un transplant de cap la o maimuţă. În acest experiment, maimuţa a reuşit să supravieţuiască timp de 20 de ore, înainte de a fi eutanasiată din motive etice.

Potrivit NYT, mai mulţi oameni din China s-au oferit voluntari pentru transplantul de cap, printre aceştia şi Wang Huanming. Persoana are 62 de ani şi a fost paralizată de la gât în ​​jos în urmă cu şase ani.

Deși ideea de a transplanta cu succes capul uman este una revoluționară, care ar putea salva mii de vieți, specialiștii din domeniu sunt sceptici în privința unei reușite a medicului chinez. Mai mult, aceștia afirmă că, China încearcă să depășească limitele etice și practice ale științei medicale. Un astfel de transplant este imposibil, cel puțin pentru moment, spun unii dintre cei mai renumiți medici din acest domeniu. Aceștia afirmă că este destul de dificil de a conecta nervii în măduva spinării, iar un eșec în acest sens ar însemna moartea pacientului.

"Sistemul chinez nu este transparent în nici un fel. Eu nu am încredere în deliberarea chineză despre bioetică sau politică. Se adaugă doze sănătoase de politică, mândrie naţională şi antreprenoriat şi este greu de înţeles ce se întâmplă acolo", a scris Arthur Caplan, şef de etică medicală de la NYU Langone Medical Center, într-un articol pentru Forbes.

 

Articole relaționate:

Pacienții care au suferit transplant de organe au demonstrat că pot juca fotbal, alături de profesioniști ca Epureanu sau Valuța 

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți