Autor: Elena Cioina

Mult-discuta ieftinire a medicamentelor scoate în vileag mai multe dedesubturi legate de modul în care industria farmaceutică din Moldova „a venit cu inițiativa” de micșorare cu 40 la sută a prețurilor la o serie de medicamente importanță socială. În realitate lucrurile ar sta tocmai invers. Proprietarii rețelelor de farmacii, care sunt adesea și importatori și distribuitori de medicamente, ar fi fost obligați să facă acest lucru. Noi am reușit să discutăm cu un farmacist-șef al unei farmacii de rețea, care ne-a declarat sub protecția anonimatului următoarele:

Ne-au chemat pe noi de urgență la adunare și ne-au spus că au fost adunați proprietarii rețelelor de farmacii, distribuitorii și importatorii. Nu ne-au spus exact de către cine, dar ne-au dat de înțeles că guvernarea, care le-a sugerat la toți șefii de companii din domeniul medicamentelor, în baza unei înțelegi verbale, să micșoreze prețul la lista dată de medicamente.

E o listă de medicamente care chiar trebuiau ieftinite?

Această listă de medicamente este o prostie totală, nu este niciun medicament serios pe acolo, nici măcar vreun antibiotic. Medicamente care costau patru lei, acum costă trei lei. Încă pentru bolnavii cronici câte ceva mai este, în rest practic nimic din ceea ce chiar au nevoie oamenii, de exemplu mamele cu copii mici. În plus, e o listă de 160 de medicamente dintre care, de exemplu, 4 poziții de aspirină de la diferiți producători, Kardiket, Peroxide, etc, care însă au un rulaj foarte mare. Deci, de fapt nu sunt 160 de medicamente, ci sunt mai puține.

█ Peste trei mii de medicamente nu au fost importate în Moldova de la începutul anului

Așadar,  ne-au adunat și ne-au spus că, în urma unei înțelegeri verbale, noi trebuie să vindem aceste medicamente cu 40% mai ieftin. De fapt, nu e 40%, la fiecare medicament e diferit, la care e 41%, la care 49%, etc. Ideea este că proprietarilor li s-a sugerat prețul pe care trebuie să-l aibă fiecare medicament. Deci, toate aceste medicamente, vor costa la fel în toate rețelele de farmacii, dacă veți intra să vă uitați.

Cât timp vor dura aceste reduceri?

Se vorbește că prețurile vor rămâne așa până în februarie. Așa vor „năcialinicii mari”, dar tot ce e posibil ca în noiembrie să fie anulată această ieftinire. De ce? Pentru că toată această „fericire” este în detrimentul companiilor. Chiar dacă nu sunt cele mai prețioase medicamente și ele costă copeici. Sunt medicamente care au un rulaj destul de mare și respectiv reprezintă o valoare financiară destul de mare pentru industrie. De fapt, acum rețelele le vând cu preț mai mic decât le-au cumpărat. Așa se întâmplă în cazul rețelei noastre. Celelalte rețele de farmacii, am înțeles că au făcut reevaluarea prețului medicamentelor. Deci, la prețul care era conform legislației cu tot cu adaos comercial, acum s-a făcut reevaluarea prețului așa cum au cerut „nacialinicii mari”.

Adică acum firmele lucrează în pierdere... Dar, cu ce i-au „convins” pe cei din industria farmaceutică să facă acest pas?

 Compania este în pierdere.  Noi toți înțelegem că vin alegerile și de asta s-a făcut acest lucru, să arate că se lucrează. De fapt, aici nu e nimic complicat. Fiecare companie are și depozit și înregistrează medicamente și respectiv le-au promis careva facilități. Nu știu la celelalte rețele farmaceutice, dar cel puțin cei din rețeaua în care lucrez eu nu sunt deloc fericiți de situație. Acum se reevaluează stocurile. E ca și atunci când a fost revăzut adaosul comercial, s-au reevaluat stocurile și legea a fost aplicată în retrospectivă. Adică ei au importat mai scump și acum vând mai ieftin.

█ Ieftinierea medicamentelor, o înțelegere verbală între Guvern și industria farmaceutică

Ceea ce pe noi ne-a revoltat faptul că inspectorii farmaceutici umblau prin farmacii și verificau prețul. În baza la ce ne verifică reprezentantul statului dacă eu, farmacie, am micșorat sau nu prețul la lista de medicamente anunțată. Eu nu încalc nicio lege, e doar o înțelegere verbală, care azi este și mâine nu-i.

Ei, de fapt, ce au verificat – prețurile sau dacă aveți afișată la vedere lista medicamentelor de importanță socială?

Lista medicamentelor de importanță socială este o listă separată și ea este afișată în fiecare farmacie. Dar pe lângă această listă ei au verificat și lista medicamentelor care se vând cu 40% mai ieftin. Ca și când au vrut să le suprapună. Sunt două liste diferite. Inspectorii au venit, ne-au întrebat cât costă două medicamente luate la întâmplare din acea listă. Le-am spus prețul. Dacă a fost cel care trebuie ne-au întrebat cum ați ieftinit, la cele care încă nu erau ieftinite – de ce nu le-am ieftinit?

De exemplu noi vindem cu preț redus doar dacă omul știe. E la mintea cucoșului să te gândești că importatorii au fost obligați să facă aceste reduceri în defavoarea lor. Uitați-vă în mâinile cui e FISC-ul, CNA-ul, etc. Toate companiile din industria farmaceutică au încălcări, mai mari ori mai mici. Ei înțeleg foarte bine că dacă nu se supun, va fi vai și amar de capul lor. Ce businessman vrea să lucreze în pierdere.?

Din lista medicamentelor cu preț redus lipsesc careva preparate farmaceutice?

Majoritatea sunt, cu mici excepții.

Vă mulțumim pentru aceste declarații. Totodată, vom preciza că mai mulți internauți deja afirmă că unele medicamente din lista menționată sunt chiar mai scumpe decât până la ieftinire, iar preparate de care chiar au nevoie oamenii lipsesc cu desăvârșire.