Redactor: Irina Papuc

Compania Johnson & Johnson se confruntă cu peste 100.000 de litigii intentate de pacienți, inclusiv 18.500 de bărbați care spun că le-au crescut sânii după ce au luat preparatul antipsihotic produs de companie, numit Risperdal. Acesta este efect advers, iar în termeni medicali este numit ginecomastie.

Numărul de procese dezvăluite de către J & J a crescut cu 28.300 pe parcursul anului 2016 și a ajuns la 104.700 la începutul acestui an, scrie Financial Times. Cheltuielile de judecată au crescut până la 480 la sută de la an la an.

Bărbații care au luat Risperdal, la fel și băieții, cred că producătorul intenționat a ținut în secret faptul că preparatul poate provoca ginecomastie, sau umflături la sân, dacă este luat de băieți.

Totuși, până acum au fost puține cazurile în care  cei care au luat Risperidal au obținut câștiguri substanțiale în judecată. Anul trecut, o familie din Philadelphia a obținut despăgubiri de 70 de milioane de dolari, după ce un copil de doar cinci ani a dezvoltat ginecomastie, după administrarea medicamentului. Suma e de aproape 30 de ori mai mare decât în cazul unui bărbat din Alabama, care a obținut 2,5 milioane de dolari pentru faptul că dezvoltase ginecomastie.

Avocații reclamanților au susținut că J & J a ascuns în mod intenționat dovezi care ar arăta că administrarea medicamentului ar putea duce la niveluri ridicate de prolactină, care provoacă creșterea sânilor.

În replică, J & J s-a apărat și a spus că Risperdal continuă să fie un medicament important aprobat de FDA (n.r. - Food and Drug Administration) și că va continua să-și apere poziția în instanță.

 

 Articole relaționate:

Cea mai populară companie de cosmetice, obligată să plătească despăgubiri de milioane de dolari într-un caz de cancer 

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească eficiența produselor lor