Ce este Demodexul?

Demodexul este un grup de acarieni, care poate infesta foliculii de păr ai omului. Există două specii principale de astfel de acarieni care pot infesta foliculi umani - una consumă numai celulele epiteliale din foliculi, în timp ce celălalt consumă celulele glandulare din glandele sebacee adiacente. Acarienii Demodex sunt similari cu scabia care pot infesta, de asemenea, pielea. Ele sunt mici și nu sunt vizibile cu ochiul liber. Se mișcă foarte încet, târându-se. Principala sursă de alimente ale acestor acarieni sunt celulele pielii umane și nu se hrănesc cu sânge ca și alte insecte parazite.

Oamenii sunt gazde pentru două specii de căpușe microscopice - Demodex folliculorum şi Demodex brevis. Cele două specii de acarieni tind să aibă o predilecție pentru foliculii de pe pleoape și regiunea înconjurătoare. Acarieni Demodex folliculorum sunt aproximativ de 0,3 până la 0,4 mm lungime, iar Demodex brevis în jur de 0,15 până la 0.20 mm în lungime. Mai există și acarianul Demodex canis care infestează câinii, de la care se poate ocazional infesta omul.

Acarienii Demodex folliculorum se hrănesc cu celulele epiteliale ale foliculului pilos. Aceasta face ca foliculul să se destindă și să se îngroașe. La o anumită etapă apare un proces inflamator sub forma de coș la acest nivel. De obicei afectează fața, scalpul, regiunea gâtului, decolteului.

Acarienii Demodex brevis se hrănesc cu celulele glandulare ale glandei sebacee care se atașează la foliculii de păr (glande pilosebacee) și glande meibomiană. Glandele sebacee produc o substanță uleioasă, cunoscută sub numele de sebum. Glandele meibiene se găsesc la nivelul genelor, ele produc meibum care previn evaporarea rapidă a lacrimilor. Afectarea de către demodex a acestor glande ar provoca atât un disconfort pe zona ce se manifestă prin senzație de „nisip in ochi”, mâncărimi, inflamație locală cât și probleme de vedere.

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD