Redactor: Irina Miron

Statele se află sub o presiune fără precedent în încercarea de a reuși să stabilească un echilibru între accesul universal la servicii de sănătate de înaltă calitate și restricțiile bugetare, spune comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg. Asta deoarece veniturile financiare, obținute din investițiile în sănătate, depășesc cu mult costurile, scrie cyprus-mail.com. Nu întâmplător Banca Mondială a lansat sloganul „Sănătatea înseamnă bogăție” atunci când s-a referit la țările în curs de dezvoltare unde rata maladiilor afectează forța de muncă și împiedică dezvoltarea economică.

Pot fi considerate cheltuielile din sistemul de sănătate investiții?

Creșterea cu 1% pe cap de locuitor a costurilor farmaceutice prin introducerea unor medicamente noi, este compensată de o reducere a costurilor de spitalizare de 3,7%. Totodată, o metodă nouă de tratament, simplifică procedurile chirurgicale și reduce perioada de recuperare în spitale. 

Odată cu utilizarea în medicină a tehnologiilor inovatoare, speranța de viață a crescut din 1990 până în prezent, cu patru ani.

Oamenii apți de muncă sănătoși sunt mai productivi și respectiv au nevoie de mai puțină grijă din partea statului.

Reducerea alocărilor în sistemul de sănătate prezintă pericol pentru calitatea vieții oamenilor, afectează productivitatea și creșterea economică, în timp ce forțele sănătoase de muncă sunt o pârghie bună pentru bunăstarea socială și creșterea economică.

Autoritățile din Grecia, bunăoară, sunt îngrijorate de faptul că alocările din sistem au fost impuse fără a fi însoțite de o politică pe termen lung și fără a fi luate în calcul consecințele.

În acest caz, statul ar trebui să încurajeze măsuri mai eficiente cum ar fi valorificarea costurilor în sistemul de sănătate și implementarea inovațiilor.

Reducerea drastică a alocărilor în sănătate poate duce la consecințe negative extrem de serioase  asupra bunăstării populației.  Orice politică menită să reducă cheltuielile în sectorul de sănătate care nu este precedată de o evaluare a veniturilor financiare obținute în baza tratamentelor, devine într-un final, neproductivă, mai scrie în concluzie publicația.

 

Articole relaționate:

Hilary Cass, directorul Colegiului Regal de Pediatrie: „Cinci copii mor zilnic, în Marea Britanie, din cauza deficiențelor din sistemul de sănătate” 

Organizația Mondială a Sănătății cere reguli mai stricte de comercializare a alimentelor pentru a reduce obezitatea în rândul copiilor