Autor: Parascovia Rogate
Stela Grigoraș este noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. Din Ianuarie 2016 și până astăzi Stela Grigoraș a fost ministru al Muncii, Protecției Sociale și a Familiei. Demnitarul preia astfel și atribuțiile fostului ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, demisă ieri prin decret prezidențial, ca urmare a deciziei de reformare a Executivului și reducerea numărului de ministere. Stela Grigoraș a și prezentat deja proiectele din domeniul sănătății în cadrul ședinței de Guvern.
Grigoraș a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”, specialitatea obstetrică și ginecologie. De asemenea, aceasta deține diplomă cu mențiune în domeniul pediatriei. În 1998 a obținut diplomă de studii post-universitare în medicină de la Universitatea de Medicină, Tel-Aviv, iar în 2002 a făcut un curs de asistență socială la Universitatea din Ostersund din Suedia. Ulterior, specialista și-a aprofundat cunoștințele în domeniul politicilor sociale și devine doctor în sociologie. S-a specializat în drepturile copilului, iar organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”, pe care a condus-o până a veni la Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a pus în aplicare numeroase proiecte care prevedeau reformarea sistemului rezidențial. Anterior, aceasta s-a numit „EveryChild”.
Totodată, Executivul a aprobat și Hotărârea cu privire la restructurarea administrației publice centrale de specialitate, conform căreia mai multe ministere și-au schimbat numele. Astfel, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei se va numi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Noul minister devine succesor de drepturi și obligații ale Ministerului Sănătății.
Ulterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va trebui să prezinte în termen de 20 de zile nou sa structură instituțională, numărul de angajați, dar și regulamentul de funcționare și organizare.
Timp de 10 zile, autoritatea va trebui să prezinte Cancelariei de Stat statele de personal. Ulterior, în termen de cinci zile din momentul înregistrării statelor de personal la Cancelaria de Stat, Ministerul nou creat va trebui să prezinte Ministerului Finanțelor necesarul de mijloace financiare în contextul reorganizărilor stabilite.
Conform noii structuri aprobate, ministerele vor fi conduse de miniștri, un secretar general de stat și secretari de stat. Numărul secretarilor de stat pentru fiecare minister va fi stabilit de Guvern, în funcție de domeniile de activitate, transmise în competența autorității.
De asemenea, fiecare minister va avea un Colegiu din care vor face parte persoane cu funcții de răspunde și va fi condus de ministru. Atribuțiile Colegiului vor fi definite, de asemenea, prin hotărâre de Guvern.
Totodată, vor fi constituite comisiile pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior –secretar general și secretar general adjunct al Guvernului, secretari generali ai Ministerelor și secretari de stat. În context.
Vom preciza că reforma Guvernului a fost votată în Parlament săptămâna trecută. Potrivit noii reforme, noua structură a Guvernului va fi compusă din nouă ministere și nu din 16, cum a fost până în prezent.
Odată votată de Legislativ, Guvernul are la dispoziție trei luni să reorganizeze toate structurile administrației publice centrale, să prezinte Legislativului propuneri privind ajustarea legislației și cadrului normativ la noua structură a instituțiilor centrale de specialitate și noilor ministere.
█ Articole relaționate: