Dr. Vadim Scutaru - neurochirurg, IMC

Afecțiunile neurologice sunt disfuncții ale creierului, măduvei spinării și nervilor din tot corpul. Împreună acestea controlează toate funcțiile vitale ale organismului. Afecțiunile neurologice pot fi prezente de la naștere, dar pot fi dezvoltate și pe parcursul vieții.

Când înțelegem că avem o problemă neurologică?

Primele semne pot fi foarte diferite. Începând cu tremurul bărbiei la copilul nou-născut, tensionarea fontanelei (zona moale din vârful capului, înconjurată de oasele craniului), copilul este agitat, capricios sau apatic, dacă are o deviere a privirii (strabism) este indicat să ne adresăm medicului de familie, pentru un prim consult.

De asemenea, trebuie să ne îngrijoreze primele semne de violență. Copilul este hiperagitat, se lovește cu obiecte în cap, cu căpșorul de perete, de masă sau de podea. Este foarte important să vedem și cum se dezvoltă intelectual. Să fim atenți la evoluția și dezvoltarea lui. La un an, mulți deja încep să vorbească, să meargă.

La copiii mai măricei este mai simplu să observici afecțiunile neurologice. Unii acuză cefalee permanentă, alții după un timp, de exemplu, vin de la școală și spun că sunt obosiți și nu se simt bine. Acesta poate fi un semn neurologic. De asemenea, trebuie să observăm reacția copilului la schimbările de timp - apariția cefaleei. Trebuie să ne dea de gândit - apariția dereglărilor de deglutiție(la înghițire), a dereglărilor de vorbire, care avansează.

Cui ne adresăm?

Ca prim pas, este necesar să ne adresăm medicului de familie. Dânsul ne va direcționa apoi spre un neurolog. Acesta, după examenul clinic, în caz de necesitate, vă va da un bilet de trimite la neurochirurg sau alți specialiști, în funcție de simptomele pe care o acuză copilul.

Ce boli poate să dezvolte aceste simptome?

La copiii cu tumori intracerebrale(maligne sau beningne) sau hidrocefalie secundară (tulburare ce constă în acumularea de lichid în exces la nivelul creierului), simptomele pot fi diferite: de la un simplu tremur al mâinilor până la dereglările de deglutiție sau vome, care nu contenesc.

Atunci când copilul acuză dureri de cap, oboseală permanentă, putem vorbi de o dereglare de microcirculație sangvină la nivel cervical - insuficiența alimentației creierului cu oxigen și substanțe nutritive.

Trebuie să fim atenți atunci când copiii reacționează la schimbările meteo. Când e timpul ploios, el devine mai agitat, nervos, apare cefaleea, asta presupune prezența unui sindrom HIC (sindrom de hipertensiune intracraniană).

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.