Publicăm astăzi scrisoarea unui medic, expediată redacției noastre, ca răspuns la apelul nostru către doctori de a menționa care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în sistemul medical și ce drepturi li se încalcă. Vom păstra anonimatul, în conformitate cu solicitarea persoanei.

Bună ziua, stimată redacție Sănătate Info.

Vreau și eu să-mi expun părerea vizavi de întrebările adresate, dar vreau să rămân anonim.

1. Cele mai grave probleme ale sistemului medical: subfinanțarea sistemului medical și lipsa cadrelor medicale.

2. Dreptul care ni se încalcă - dreptul la condiții de muncă decente și la remunerare decentă.

3. Lipsurile din activitatea zilnică – lipsa specialiștilor, implicarea minimă a autorităților publice în problemele de ordin  medical.

4. Dacă un coleg a admis o greșeală la sigur nu voi raporta, dacă greșește „cronic” atunci trebuie de întreprins măsuri. Dacă eu nu-mi voi apăra colegul, atunci nimeni altcineva nu o va face din sistem. O alta cauză de acoperire a colegului este și accentul sistemului medical pus exclusiv pe pacient - drepturi, drepturi, drepturi - medicul în sistemul medical are doar obligațiuni și este cronic subestimat.

5. Autoritățile trebuie să se implice mult mai mult, pentru ca să asigure condiții decente de muncă. Când spun implicare, mă refer că an de an se poate investi cât de puțin ca să avem rezultate. Cred că o fereastră și o ușă pe an de schimbat se poate.

6. Prin intermediul acestei scrisori vreau să transmit premierului că trebui să se uite real la starea de lucruri În special la sate, pacienții trăiesc în condiții mizere, nu sunt îngrijiți adecvat, copiii și rudele acestora sunt plecați peste hotare, ceea ce creează probleme artificiale medicului, care și așa este supraîncărcat cu pacienți și tot felul de cerințe. Vreau să spun că ne-am dori ca de investiții să beneficieze tot sistemul medical proporțional, nu doar spitalele centrale.

 Mai aveți timp să ne scrieți !

Credem că una din datoriile noastre este să ascultăm opinia fiecărui medic. Anunțăm că suntem gata să primim scrisori din partea lucrătorilor medicali, fie semnate, fie anonim. În scrisorile pe care le veți expedia, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care credeți că sunt cele mai grave probleme ale sistemului medical din Republica Moldova acum?
  2. Ce drepturi vi se încalcă în calitatea dumneavoastră de medic/asistent medical de către administrație sau de către alte structuri responsabile?
  3. Care sunt lipsurile în activitatea dumneavoastră de zi cu zi?
  4. Dacă vedeți că un coleg a admis o greșeală sau o eroare, o veți raporta? Dacă nu, de ce?
  5. Ce credeți că autoritățile trebuie să facă pentru a vă asigura un lucru decent, dar și condiții decente pentru pacienți?
  6. Ce ați vrea să-i transmiteți premierului prin intermediul acestei scrisori?

Precizăm că în cazul doctorilor care nu vor dori să-și spună numele le va fi asigurat anonimatul.

Ne puteți contacta pe:

E-mail: redactia@e-sanatate.md

Paginile de Facebook: Sanatate INFOPlatforma E-Sanatate

Telefonul redacției: (022) 23 42 22

Redacția noastră mai primește scrisori, în cadrul campaniei lansate recent, până la 31 decembrie. Ne puteți scrie și în afara acestei campanii oricând, de fiecare dată când credeți că vi s-au încălcat drepturile de muncă sau doriți să raportați probleme din sistem care vă afectează activitatea.