Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a format o comisie care urmează să verifice informațiile publicate de mass-media, în cazul tinerei de la IMC, care a fost nevoită să nască în baie, după provocarea nașterii premature din motive medicale. Autoritatea vorbește despre malpraxis și necesitatea de a crea o instituție independentă care să fie capabilă să investigheze erorile și greșelile medicale.

Astfel, Ministerul Sănătății dă asigurări că ancheta care se va desfășura va fi una independentă. În calitate de membri ai Comisiei fac parte Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei și director al Spitalului Clinic Nr. 1 din Capitală, Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”, Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu” și Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

„În context general, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă ferm manifestările de atitudine neglijentă, ignoranță și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală. Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență în domeniul de sănătate, inclusiv prin instituirea unei structuri instituționale responsabile de cazurile de malpraxis și a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovați vor fi sancționați potrivit legii”, se menționează în comunicatul publicat pe pagina ministerului. Nu este clar acum ce termen are comisia pentru a prezenta rezultatele. Amintim că în luna noiembrie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mai creat o comisie pe cazul decesului Niculinei Bulat, însă rezultatele comisiei sunt ținute secrete până acum.

Cazul Ecaterinei a fost făcut public ieri, când tânăra a decis să povestească, pe Facebook, ce i s-a întâmplat. Ea a povestit pentru Sănătate INFO că a aflat la 18 săptămâni că fătul suferea de malformații incompatibile cu viața și că trebuia să întrerupă sarcina. La IMC, acolo unde a fost internată, a fost tratată cu umilință de către o asistentă medicală. Ea i-a reproșat tinerei că „rage” și că trezește alte fete și că nu va chema medicul pentru că n-are de gând să-și „cheltuiască banii pe telefon” pentru astfel de discuții. Tânăra a născut în cele din urmă în baie, de una singură, fără ajutorul vreunui cadru medical calificat. Întreaga relatare o găsiți aici.

 

  Articole relaționate:

 „Am născut în veceu, ca un câine. Copilul meu se sufoca, vroiam să mor și eu”. Tânăra, umilită și brutalizată la Institutul Mamei și Copilului, a decis să iasă din anonimat

Cruzimea prin care trec părinții din Moldova care-și pierd copiii. „Ușa la morgă era deschisă, am intrat și l-am văzut desfăcut…”

Părinții unui copil decedat pe masa de operație, purtați de 4 ani prin instanțe. Ministerul Sănătății refuză să recunoască greșeala