Autor: Silvia Rotaru

Gripa A(H1N1) a făcut prima victimă. O femeie din Capitală internată în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal„Sfântul Arhanghel Mihail” a decedat ieri, la o zi de la internare în secția de reanimare a spitalului.

Potrivit şefului Direcţiei Sănătate a Municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu, femeia în vârstă de 42 de ani, nu avea poliță medicală și până a ajunge în stare gravă la spital a primit un tratament inadecvat. „Pacienta s-a adresat tardiv la specialiști, și chiar dacă medicii au depus toate eforturile ca să o ajute organismul ei era deja slăbit. În urma prelevării probelor virusologice s-a depistat că femeia era infectată cu virusul A(H1N1)”.

Specialistul susține că acesta este și rezultatul culturii noastre privind grija față de propria sănătate. Acesta îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva gripei în perioada de vaccinare, dar și să aibă o igienă personală adecvată.

„În această perioadă vom insista ca medicii din școli și grădinițe în fiecare zi să facă verificări, iar dacă există cazuri suspecte, să se ia măsurile necesare”, a mai spus Moldovanu.

Medicii recomandă ca la apariția primelor simptome de infecție să ne adresăm specialiștilor și nicidecum să nu apelăm la autotratament.

Simptomele gripei A(H1N1) sunt asemănătoare gripei normale, astfel pacientul prezintă:
- febră
- tuse,
- durere în gât,
- dureri musculare,
- dureri de cap,
- frisoane.

Există cazuri în care pacienții prezintă diaree și vărsături în urma infectării cu virusul gripei A(H1N1). 

Amintim că de la începutul acestui an o altă pacientă a fost diagnosticată cu virusul A(H1N1). Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală, fiind deja externată, iar starea ei este satisfăcătoare.

În perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate în total 102.416 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 5.267 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

 

 Articole relaționate:

Vaccinurile antigripale au ajuns în țară. În următoarele zile ar putea începe imunizarea

Gripă sau răceală: cum le deosebim

Gripa ar putea ajunge în Moldova mai repede decât vaccinurile. De ce moldovenii depind de americani