Autor: Silvia Rotaru

Femeile care nasc sau care sunt nevoite să avorteze din cauze medicale sunt deosebit de vulnerabile, iar starea lor poate fi un moment propice pentru abuzuri. Tratamentul incomplet sau necalificat este o încălcare gravă a drepturilor omului, anunță Promo-Lex, organizație neguvernamentală care va acorda asistență juridică Ecaterinei, tânăra care a reclamat mai multe abuzuri în perioada în care a fost internată la Institutul Mamei și Copilului.

Asociația Promo-LEX s-a sesizat în cazul tinerei care a născut în urma unui avort provocat medicamentos și necesar din motive medicale la Institutul Mamei și Copilului, asumându-și obligațiile de o apăra în instanță pro-bono. Avocatul Dumitru Sliusarenco susține că acest caz a scos în vileag un fenomen destul de răspândit în țara noastră, dar care este trecut sub tăcere, fie din lipsă de timp, de bani sau de răbdare. „Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a conchis acesta.

În același timp, Promo-LEX își exprimă îngrijorarea față de întorsătura pe care cazul a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, prin utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, discursuri în care sunt vizate atât victima, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

De asemenea, Promo-LEX consideră că este ineficient generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și și-ar dori ca acest caz să fie tratat cu calm urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX.

Asociația a sesizat și lipsa transparenței din sistemul medical, iar acesta duce la încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat și de comisia Ministerului Sănătății.  La fel, specialiștii din cadrul asociației își exprimă nedumerirea față de faptul că nimeni din cadrul Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație, timp de aproape 3 săptămâni, or cazul a fost dezvăluit pe Facebook deja în luna ianuarie, dar s-a produs în perioada 11-14 decembrie.

Menționăm că tânăra a depus o plângere către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale care i-au fost acordate și pe care le consideră tratament degradant.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății constată abateri grave în cazul tinerei care a recurs la avort din motive medicale la IMC, însă detalii importante rămân în umbră

Opinie// Nu cazul Ecaterinei murdărește medicina din Moldova...

Am născut în veceu, ca un câine. Copilul meu se sufoca, vroiam să mor și eu”. Tânăra, umilită și brutalizată la Institutul Mamei și Copilului, a decis să iasă din anonimat