Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul proiectului “Sporirea accesului populației la medicamente”,Contract de Grant nr. 14769din 06.11.2017, lansează licitația deschisă pentru selectarea unei companii pentru realizarea studiului calitativ „Accesul la medicamente în R. Moldova prin prisma listei medicamentelor compensate, în percepția beneficiarilor”.

Scopul studiului este de a  identifica cele mai relevante obiecții și insatisfacții ale beneficiarilor de medicamente compensate, pentru tratament în condiții de ambulator, în raport cu sistemul compensare a medicamentelor în cadrul asigurării obligatorii de asistemță medicală.

Obiectivele de bază ale studiului sunt:

  1. Definitivarea de comun cu Centrul PAS a Ghidurilor de interviu pentru focus-grup și ghidurile pentru interviu aprofundat.
  2. Pre-testarea ghidurilor de interviu pentru focus grup și a ghidurilor pentru interviu aprofundat.
  3. Definitivarea versiunii finale a ghidurilor de interviu pentru focus-grup și a ghidurilor pentru interviu aprofundat, in rezultatul pre-testării, în comun cu Centrul PAS.
    1. părinții copiilor cu vârsta 0-18 ani;
    2. persoane cu diabet zaharat;
    3. persoane cu hipertensiune arterială;
    4. persoane care au beneficiat de tratamentul episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu al unor maladii;
    5. persoane si/ sau părinții copiilor cu mucoviscidoza.
  1. Realizarea a 5 focus-grupuri cu populația din zonele rurale și urbane. Grupurile vor avea 8-10 participanți si vor cuprinde următoarele categorii: 
  1. Realizarea a23 interviuri aprofundate cu:
    1. (7) Funcționari din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, reprezentanți Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală din MSMPS, Secretariatul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, două Comisii de specialitate ale MSMPS;
    2. (4) Manager de instituție de asistență medicală primară din localitate urbană mare, urbană mică, localitate rurală mare și mică;
    3. (4) Medic de familie din localitate urbană mare, urbană mică, localitate rurală mare și mică;
    4. (4) Agent economic – solicitant de includere a medicamentelor în lista celor compensate din fondurile AOAM;
    5. (4) Farmacist diriginte din  farmacia, din sectorul public și din sectorul privat, contractată de CNAM pentru eliberarea  medicamentelor compensate.

Pentru a participa la licitație, companiile vor depune dosarele de participare completate, în plicuri sigilate, în atenția D-lui Captaciuc Cezar – Specialist Achiziții. Dosarele pot fi transmise și prin intermediul poștei electronice.

Termenul limită de prezentare a dosarului: 1 octombrie 2018, ora 15,00 

Dosarul va include atât oferta tehnică, precum şi cea financiară. Ofertele tehnică și financiară se vor prezenta în două plicuri sigilate separate. Respectiv, prin poșta electronică vor fi transmise două e-mail-uri diferite, cu mențiunile aferente.

Detalii privind modalitatea de înaintare a ofertelor pot fi găsite în Instrucțiunile pentru ofertanți.

 Ofertele vor fi expediate la următoarea adresă: mun. Chișinău, str. V. Alecsandri 99/1, MD-2012, Republica Moldova sau prin e-mail la adresa cezar.captaciuc@pas.md în conformitate cu instrucțiunile pentru ofertanți.

 Ofertele tehnice vor fi deschise la data de 1 octombrie 2018, ora 15,05, la sediul Centrului PAS. 

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la (Tel) +373 22 22 63 43 ext. 107 (Fax) +373 22 22 63 87, Persoana de contact: Ghenadie Țurcanu, Coordonator Proiect, e-mail: ghenadie.turcanu@pas.md

Ataşamente

Contract for Consulting Services - Lump-Sum.doc TOR_studiu medicamente compensate.docx Instructiune pt ofertanti.docx