Copiii vegetarieni ajung în reanimare?

Am citit ieri un articol pe portalul e-sănătate și m-am întristat mult că un portal pe care îl consider profesional și echidistant ar publica articole cu titluri scandaloase.

Numărul de vizualizări până în prezent a depășit două mii și e în creștere. Autoarea poate să se bucure de asta. Doar că realitatea este alta, și mai jos intenționez să ”număr osișoarele” acestui articol.
În primul rând, informația din articol este eronată. Mai bine zis, traducerea articolului din The Independent, preluat la rândul său din La Reppublica, este o traducere cu multe greseli, interpretări eronate și creații proprii.
Greșala nr 1. “… produse vegetariene…” din titlu și restul articolului. The Independent se referă de fapt la produsele vegane. Este o diferență categorică intre aceste două regimuri alimentare, și anume că produsele vegetariene includ produse de origine animală, tip lactate, ouă, miere, și de multe ori pește, pe când cele vegane – nu.
Gresala nr 2. Legatura ”cauză-efect”. The Independent scrie ca problema fetiței SE PRESUPUNE a fi cauzată de dieta vegană, și nicidecum nu scrie că este o legatură stabilită. Se mai indică in articolul dat că medicii investighează posibilitatea cauzei, fiind una ereditară. Asimilarea vitaminei B12 poate fi lipsă pe motive ereditare.
Greșala nr 3. Prezentarea informației fără cunoștințe în domeniu. Scrie Sorina Bujarov pe e-Sănătate “Mai exact, micuța avea deficiență de vitamine, iar după mai multe investigații, doctorii au constatat că lipsa de vitamine este cauzată de faptul că părinții i-au impus copilului o dietă vegetariană, fără carne sau pește în meniu”. Este o constatatare greșit tradusă și greșit interpretată. The Independent se referă doar la Vitamina B12, și nu la ”vitamine”, în general, care oricum nu provin din carne sau pește, ci din fructe și legume.

Citeste aici despre surse alternative de vitamine
Îmi pare rău pentru o abordare superficială a temei pe e-Sănătate. Dar le mulțumesc pentru rugămintea lor de a aborda încă o data subiectul, pe poziții de Nutriționist calificat.
Veganismul este un regim alimentar specific, și deseori – controversat între medici și lucrători alimentari, învățători și educatori ai copiilor. Veganismul înseamnă consumul doar de alimente de origine vegetală. Fără ouă, lactate, carne, pește, miere, și alte produse care conțin ingrediente de origine animală.
Motivele veganismului sunt diverse, deseori legate de sănătate, dar în marea majoritate – de pe poziții ecologiste și compasiune față de animale. În lumea modernă veganismul este o alegere. Nu și un imperativ.
Efectele curative ale veganismului sunt pe larg cunoscute, precum ar fi prevenirea obezității, a bolilor cardio-vasculare și a unor forme de cancer.
Totodată sunt cunoscute și riscurile urmării nepotrivite a acestui regim, și anume anemie, boli neuro-vasculare, anorexie. Repet, aceste consecințe pot apărea în cazul în care acest regim este urmat în mod greșit, de lungă durată, neasigurând toată gama de nutrienți majori și micro-elemente în organism. Mulți vegani urmează regimul pe anumite durate ale vieții/anului, și trec la vegetarianism, sau chiar devin omnivori, motivele fiind care mai de care.
Atunci când este vorba de copii, veganismul devine o temă și mai controversată.
Ca nutriționist, affirm că veganismul este aplicabil pentru toate vârstele, inclusiv pentu copii. În teorie.
Ca mama și persoană provenită din Moldova, afirm că în practică acest lucru este foarte dificil. În Moldova.
Din cauza barierelor psihologice ale rudelor și prietenilor. Din cauza lipsei de produse vegane diverse, după buget. Din cauza lipsei de cunoștințe în materie ale unor părinți. Din cauza imposibilității asigurării unui regim vegan la grădinițe și școli.
Mai este un moment. Motivul de bază fiind ecologia, compasiunea față de animale sau chiar sănătatea proprie – sunteți siguri, dragi părinți vegani, că acestea ar fi valori și pentru micuți?
Mă întreabă e-Sănătate ”Din ce cauză copiii care au un astfel de regim de alimentație pot ajunge la insuficiență de vitamine în organism”. Răspund: din aceiaș cauză din care ajung la insuficiență de vitamine și copiii care consumă carne și lactate. Și anume – din lipsa produselor bogate în vitamine. Din lipsa plimbărilor la aer. Din lipsa cunoștințelor părinților. Și uneori – din motive ereditare, atunci când organismal nu poate asimila anumite elemente.
Ce recomandări aveți pentru părinții care doresc ca și micuții loc să fie vegani. E bine de început dieta de la naștere sau un pic mai târziu? De ce?
Vedeți mai sus. În primul rând trebuie să ne dăm bine sama de ce impunem copilului nostru propriile preferințe. Daca asta este absolut necesar înainte ca el, copilul, să poată singur să facă o alegere.
Și dacă aveți un răspuns clar la aceasta, atunci asigurați-vă că știți cum să oferiți toți nutrienții necesari, din produse vegetale. Vitamina B12 nu poate fi obținută din plante. Ea se obține din micro-organisme și se adaogă în produse alimentare, precum lăptele vegetal, cereale, terciuri, baby food. Notați pe etichetă cantitatea prezentă în aceste produse și asigurați-vă că se ajunge la o normă zilnică recomandată prin cantitatea consumată de copil, în dependență de vârstă. La fel și Fierul, și alte microelemente importante. Și nu în ultimul rând, asigurați-vă că lipsesc condiții ereditare care ar complica asimilarea elementelor din produse vegetale.
În Moldova numărul veganilor e în creștere, precum și în toată lumea, și asta mă bucură. Dar nu cunosc părinți vegani care își alimentează copiii după acelaș regim. Mi-ar place mult să aud părerea lor – cum se descurcă? De unde găsesc toate produsele necesare, în condițiile Moldovei. Ce relații au cu medicul de familie? Cu educatoarea de la grădiniță? Cu buneiii? De ce au decis să evite lactatele și ouăle din alimentația copilului?
Sper să avem un dialog, care ar deschide mai mulți ochi și urechi, inclusiv a jurnaliștilor, medicilor, educatorilor și societății pe larg. Lăsați un comentariu sau scrieți un mesaj privat.

Citeşte şi alte articole Toate articolele autorului
  comentarii
    Comentează
    Toate câmpurile sunt obligatorii
    Sănătate Info

    Opinii
    Interviuri
    Sănătate TV
    • Vizualizări  
    Cele mai citite
    • citiri  
    Cele mai comentate
    • comentarii  
    Cei mai citiți autori
    •   citiri