Parlamentarii moldoveni consideră controlul tutunului drept o sarcină de primă importanţă, deoarece ţin la cetăţenii Republicii Moldova şi au demonstrat această totală aserţiune prin aprobarea pachetului de legi cu acest subiect, rezistând demn şi dârz presiunilor insistente ale lobbiştilor pro-tabac de a nu vota acest document legislativ. Şi mai important faptul că toate fracţiunile parlamentare, indiferent dacă se află sau nu la guvernare, au votat unanim pentru această lege.

Acest gest al deputaţilor are o dimensiune atât constituţională, cât şi umanitară, deoarece protejează sănătatea copiilor şi a femeilor de consumul de tutun şi de fumatul pasiv. Legea nu declară fumatul ilegal şi nu interzice cultivarea tutunului, aceasta vine cu reglementări care să protejeze nefumătorii de pericolul expunerii la fumul de tutun în locuri publice închise, să protejeze copiii de publicitatea ţigărilor, să informeze eficient consumatorii de dauna fumatului şi să ajute fumătorii să renunţe la fumat.

De fapt parcursul şi afirmarea legii antitutun demonstrează evoluţia societăţii noastre pe acest palier al culturii sănătăţii, în joc fiind nu doar sănătatea copiilor noştri ci şi a tuturor generaţiilor următoare. Am conştientizat cu toţii că tutunul pune în pericol sănătatea întregii comunităţi, fără diferenţă de sex sau grup de vârstă, aducând grave prejudicii atât fumătorilor, cât şi nefumătorilor.

Chiar dacă sunt conştienţi de aceste daune ireparabile, lobbiştii pro-tabac utilizează toate tacticile pentru a submina eficienţa măsurilor de control al tutunului. Insistent şi adesea perfid, ei au făcut vrute şi nevrute pentru a tergiversa şi amâna aprobarea denumitei legi, au promovat cu vehemenţă propuneri şi recomandări care reduc din eficienţa legii, s-au implicat în formularea poziţiilor autorităţilor publice faţă de prevederile proiectului de lege, au venit cu prevederi alternative în locul celor prevăzute în proiectul de lege, şi-au atras şi mobilizat aliaţi care au acţionat în numele industriei tutunului, au manipulat cu mass-media şi au realizat campanii de dezinformare. Cu toate acestea, deputaţii din Comisia protecţie socială, sănătate şi familie nu au dat curs provocărilor, pentru că au fost conştienţi de faptul că proiectul de lege emerge direct din prevederile Convenţiei-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind Controlul Tutunului, Directivelor Europene şi că prin el ne aliniem ţărilor care au adoptat şi implementează măsuri eficiente de control al tutunului.

Absolut exemplară şi demnă de urmat de către alţi preşedinţi ai comisiilor parlamentare prestaţia doamnei Oxana Domenti, care a reuşit să asigure solidaritatea şi activitatea eficientă a membrilor comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, chiar dacă aceştia reprezintă partide cu doctrine politice diferite. Astfel, preşedintele comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, după exemplul omologului său din Parlamentul Turciei, merită, pe deplin, distincția OMS pentru contribuţie esenţială în promovarea şi adoptarea politicilor de control al tutunului, în conformitate cu Convenţia-cadru a OMS privind Controlul Tutunului. Votul unanim al parlamentarilor moldoveni asupra proiectului de lege a fost asigurat, în cea mai mare măsură, de munca perseverentă a deputaţilor din această comisie: Oxana Domenti, Valentina Stratan, Gheorghe Brega, Vadim Pistrinciuc, Boris Golovin, Lilian Carp, Elena Hrenova, Lidia Lupu, Vladimir Odnostalco, Vasilii Panciuc, Petru Ştirbati. Remarcabilă a fost şi colaborarea  parlamentarilor cu autorii legii, în special cu viceministrul Svetlana Cotelea şi ministrul Mircea Buga, care au fost asistaţi de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în frunte cu Jarno Habicht şi Angela Ciobanu. De menţionat că actualii parlamentari Boris Golovin (viceministru al sănătăţii în anul 2007), Valentina Buliga (preşedinte a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie în anul 2007) şi Valentina Stratan (membru a acestei comisii în anul 2007) au promovat legea de ratificare a Convenţiei-cadru a OMS privind Controlul Tutunului. La rândul său, deputatul Iurie Leancă, care, în calitate de Prim-ministru în comun cu preşedintele Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, viceprim-ministrul pe probleme sociale, Tatiana Potîng, a promovat legea la Guvern, a venit la şedinţa Parlamentului dintr-o deplasare peste hotare, direct de la Aeroport, pentru a-şi da votul pentru pachetul de legi privind controlul tutunului. De asemenea, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, datorită poziţiei sale notabile în aprobarea unui cadru legal, eficient, de control al tutunului a fost, de la bun început, un susţinător, hotărît, al legii. Memorabilă sub acest aspect şi un exemplu de urmat şi în cazul altor legi care cresc calitatea vieţii a fost luarea de cuvânt a preşedintelui Parlamentului, domnului Andrian Candu, care, înainte de a pune la vot legea, a adus întregii ţări informaţii evocatoare privind dauna fumatului şi beneficiile acestei legi asupra sănătăţii publice, mediului social şi economic. Toţi aceşti deputaţi, ca şi întreg corpul parlamentar de legislatura a XX-a, au demonstrat responsabilitate faţă de sănătatea poporului prin asigurarea unei protecţii sigure de consecinţele consumului de tutun şi ale expunerii la fumul de tutun când au  votat unanim, în ziua de 29 mai 2015, pentru pachetul de legi privind controlul tutunului.

Vrednicie de luat în seamă a manifestat Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care nu a dat curs solicitărilor lobbiştilor pro-tabac de a stopa procesul de promulgare a legii şi care a semnat Decretul de promulgare a Legii nr.124 din 29 mai 2015 privind modificarea și completarea unor acte legislative. Într-un comunicat de presă emis de preşedinţie  se menţionează că legea a fost elaborată în conformitate cu Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014, care reglementează produsele din tutun şi are drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la fum.

Parlamentul Moldovei a reuşit astfel că închidă capcana întinsă de industria tutunului care urmărea să atragă copiii în rândul consumatorilor de produse ce omoară şi pentru a expune în continuare nefumătorii la fumul de tutun în spaţiile publice şi locurile de muncă închise. Practica internaţională demonstrează, însă, că lobbiştii pro-tabac nu se vor astâmpăra, odată cu adoptarea legii şi vor continua cu acţiuni în judecată împotriva legii, vor căuta să-şi facă aliaţi pe care să-i mobilizeze pentru a bloca implementarea legii, vor veni cu orice critici legate de implementarea legii, vor încerca să promoveze modificări la lege pentru a submina eficienţa măsurilor de control al tutunului etc. În caz dacă vor apărea asemenea interferenţe ale industriei tutunului, în stabilirea şi implementarea politicilor de control al tutunului, societatea civilă va reacţiona imediat, deoarece consideră antrenarea sa drept o prerogativă de esenţă, aşa precum au procedat mai multe persoane notorii din societatea civilă pe parcursul elaborării şi promovării legii, atât la Guvern, cât şi la Parlament: Antoniţa Fonari, Sergiu Ostaf, Olga Bîtcă, Dumitru Budianschi, Cornelia Cozonac, Victoria Tataru, Galina Obreja, Elena Cioina, Sorina David, Viorel Soltan şi mulţi alţii.

Pentru consemnare: Obiectivul prezentei Convenţii şi al protocoalelor acesteia este protejarea generaţiilor prezente şi viitoare de consecinţele devastatoare ale consumului de tutun şi ale expunerii la fumul de tutun asupra sănătăţii, a mediului înconjurător, mediului social şi economic, prin oferirea unui cadru pentru măsurile de control al tutunului care să fie implementate de Părţi la nivel naţional, regional şi internaţional cu scopul de a reduce constant şi considerabil prevalenţa utilizării tutunului şi a expunerii la fumul de tutun. (Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului, anul 2003)