Îmi amintesc un banc bun la temă: un manager de sănătate îl cheamă pe statisticianul lui cel mai bun și îl roagă să-i aducă ultimele date statistice pe maladiile cardio-vasculare. La rândul său, acela îl întreabă: „- Aceste date statistice trebuie să arate o creștere sau o descreștere?”. Deci, statisticianul era bun pentru că putea arăta, statistic vorbind, orice fenomen.
Acum, am făcut o analiză statistică rapidă în baza ordinului Ministerului Sănătății din 15 februarie 2016 cu privire la înregistrarea prețurilor de producător la medicamente. Acest ordin a creat mai multe discuții în spațiul public și am tot auzit diferite păreri. Am zis să vad și eu cum stau treburile, de fapt, calculând variația prețului prin două metode statistice recunoscute: media aritmetică și media geometrică (mai jos am inclus definițiile respective și o descriere succintă unde si cum se folosesc).
Rezultatul a fost unul așteptat: nici o magie – doar evidențe bazate pe dovezi și aplicarea unei metode științifice de analiză statistică foarte simplă. Printre altele, această metodă o cunoaște orice masterand din cadrul Școlii de Management în Sănătate Publică. Rezultatul este următor: prețurile de producător la medicamentele importate din străinătate în Republica Moldova au crescut în medie cu 10.6% în lei moldovenești iar în valută străină, acestea nu s-au schimbat față de anul precedent.
Acum magia! Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) comunică că prețurile la medicamente în Moldova sunt în creștere cu numai 1.71% (și nu 10.6% cum ziceam eu mai sus). S-ar putea, dacă utilizăm metoda de calcul a mediei aritmetice: media aritmetică a unui set de variabile este suma acestora împărțită la numărul lor. Formula ilustrativă simplă este: m=(a+b)/2
Însă, aceasta nu reflectă un fenomen foarte important: poți micșora esențial prețurile la numai câteva medicamente din sutele din listă și această medie reacționează. Explic: daca avem 8 medicamente la care prețul a crescut cu 10% la fiecare și al nouălea și al zecelea medicament a fost ieftinite cu 33%, atunci media aritmetică ne spune că în medie, prețul la toate 10 medicamente odată a crescut cu numai 1.4%. Ceea ce declară AMED: „medicamentele în Moldova au înregistrat o creștere de numai 1.7%”. Însă cifra reflectă doar câteva medicamente care au fost ieftinite semnificativ, dar sunt puțin utilizate în țara noastră.
Eu însă am calculat media geometrică: un anumit tip de valoare medie care indică tendința centrală sau valoarea tipică a unui set de numere sau termeni. Este oarecum similară cu media aritmetică, doar că nu lasă anumiți factori singulari (atipici) să o influențeze. Formula ilustrativă simplă a mediei geometrice este: . atunci . Daca atunci . Dacă să calculăm media geometrică în exemplul de mai sus cu 8 medicamente la care a crescut prețul cu 10% si numai 2 au fost ieftinite cu 33%, atunci media geometrică arată o creștere a prețului de 10%. Iată și magia! Constat, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are un statistician bun.
Metodologia aplicată. Datele au fost extrase din fișier .pdf prin intermediul programei Adobe Acrobat 9 Pro licențiat. Datele importate au fost primar analizate, filtrate și curățite: au fost înlăturate acele înscrieri care nu pot fi comparate (ex. medicamentele care nu au avut prețul de înregistrare anul trecut). Analiza șirului obținut a fost efectuată prin următoarele formule incluse în programa Microsoft Excel for Mac, versiunea 15.18 licențiată: =AVERAGE(number1, number2) pentru media aritmetică și =MEDIAN(number1, number2) pentru media geometrică.
PS. Prețul este cel al producătorului. La el se adaogă prețul transportării în tară, după care TVA-ul, se aplică 40% impozit pt farmacii/depozit și după care un anumit procent de rentabilitate (venit) care variază în dependență de importator. Mai există și accize la anumite medicamente. Deci, costul final al medicamentului pentru un cetățean de rând este cel puțin de două ori mai mare…
Nihil novi de nobis sine nobis! : www.viorel.soltan.md