Redactor: Sorina Bujarov
Dieta bogată în grăsimi afectează permanent stomacul, de aceea persoanele supraponderale ar putea avea nevoie să mănânce mai mult pentru a se sătura, chiar şi după ce slăbesc. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători australieni.
„Răspunsul nervilor stomacului nu se întoarce la normal atunci când se reia o dietă echilibrat[. Aceasta înseamnă că trebuie să mănânci mai multă mâncare până a ajunge la acelaşi nivel de saţietate ca un individ sănătos”, a explicat coordonatorul studiului- profesorul Amanda Page, de la Universitatea din Adelaide.
Cercetarea, publicată în revista de specialitate International Journal of Obesity, relevă că nervii stomacului care trimit semnale de saţietate la creier par să se desensibilizeze permanent atunci când o dietă bogată în grăsimi este urmată o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, o astfel de dietă afectează şi funcţionarea leptinei, un hormon care modifică sensibilitatea nervilor stomacului şi reglează aportul de alimente.
„Aceste două mecanisme combinate înseamnă că persoanele obeze trebuie să mănânce mai mult pentru a se sătura, ceea ce le continuă ciclul obezităţii”, a mai afirmat profesorul.
Studiul a fost efectuat pe grupuri de cobai care au urmat diferite diete. Un grup a urmat o dietă cu 7% grăsimi, iar altul o dietă cu 60% grăsimi. După 12 săptămâni, cobaii obezi au reluat o dietă normală şi au scăzut iniţial în greutate, însă şi-au mărit ulterior aportul de hrană. Oamenii de ştiinţă au constatat că perturbarea semnalelor de saţietate ale acestora a fost doar parţial inversată.
Rezultatele au „implicaţii foarte importante pentru persoanele obeze, atât cele care încearcă să piardă din greutate, cât şi cele care încearcă să-şi menţină greutatea” după ce au slăbit, a mai afirmat profesorul Page.
„Ştim că doar 5% din populaţie reuşeşte să-şi menţină greutatea după ce a urmat o dietă. De fapt, ei se îngraşă la loc şi chiar mai mult în aproximativ doi ani”, a declarat în final profesorul Page.
Articole relaționate: