Autor: Irina Papuc

Peste 190 de medici de familie, epidemiologi și radiologi din raioanele Edineț, Ocnița, Briceni și Dondușeni vor fi nevoiți să obțină o altă calificare pentru a rămâne în funcție sau să-și schimbe locul de muncă. Aceasta se va întâmpla dacă Ministerul Sănătății va accepta scenariul de regionalizare a spitalelor din zona de nord, propus de experții străini.

Dacă scenariul experților străini de reprofilare a spitalului din Edineț în instituție medicală interraională și a celor din Briceni, Ocnița și Dondușeni în centre de maladii cronice de reabilitare și de lungă durată va fi implementat, atunci reorganizarea funcțiilor în concordanță cu profilul și specializări noilor spitale va fi o măsură obligatorie.

Experții internaționali de la compania de consultanță Sanigest International, în colaborare cu cei locali, au stabilit care sunt categoriile de medici care nu-și vor mai găsi utilitatea în cele patru raioane. Astfel, din totalul de 473 de medici 192 sunt în surplus, dintre care epidemiologi, specialiști în management sanitar, farmacologi clinicieni, gastroenterologi, neurologi și radiologi.

În același timp, se atestă lipsa a peste 150 de medici, specializați în cardiologie, geriatrie, pediatrie, oftalmologie, îngrijiri pe termen lung, psihiatria generală, psihoterapie, psihogeriatrie, neurofiziologie clinică, reabilitare, obstetrică și ginecologie, chirurgie generală, traumatologie și ortopedie.

Pentru ca medicii a căror calificare nu mai corespunde necesităților să nu rămână fără un loc de muncă experții străini propun recalificarea cadrelor medicale. Acesta însă ar putea fi un proces anevoios, deoarece procedura de recalificare este complicată. Totodată, cei care vor lua această decizie trebuie să fie asigurați cu salarii decente, astfel ca antrenarea în noile schimbări să fie motivantă.

O altă soluție pentru cei care nu vor accepta recalificarea ar putea fi angajarea în mai multe instituții concomitent. Deoarece este o experiență nouă, puțini medici s-ar aventura să accepte această opțiune, se menționează în raportul final al acestora prezentat Ministerului Sănătății. Și aici însă există soluții – responsabilii din sănătate vor trebuie să îi asigure pe cei care vor practica rotația cu transport comod, iar instituțiile sanitare să fie dotate cu tehnică cu acces la internet care să facă posibilă comunicarea angajaților cu rudele.

O altă problemă identificată este vârsta înaintată a cadrelor medicale. În următorii cinci ani – perioada recomandată de implementare a proiectului, 80 de doctori vor atinge vârsta de pensionare, pe când acum deja 83 de medici sunt mai în vârstă de 65 de ani.

Raportul de consultanță privind regionalizare serviciilor de sănătate pentru zona de nord este o componentă a Proiectului „Servicii de sănătate și asistență socială”, finanțat de Banca Mondială. O echipă de experți străini în colaborare cu cei locali au elaborat și prezentat Ministerului Sănătății raportul final în care au prezentat toate detaliile și problemele pe care le implică regionalizarea.

Documentul prevede că Spitalul raional din Edineț va fi unul interraional, multidisciplinar cu o capacitate de 250 de paturi, specializat inclusiv în cardiologie invazivă. În același timp, spitalele din Ocnița, Briceni și Dondușeni ar urma să fie transformate în centre de maladii cronice. Aceasta ar însemna că majoritatea secțiilor existente ar putea fi închise. Directorii celor patru spitale au declarat anterior pentru Sănătate Info că sunt împotriva acestui proiect din cauza faptului că vor fi nevoiți să renunțe la mai mulți medici profesioniști și că nu sunt gata să le comunice acest lucru.

Proiectul final a fost prezentat acum două luni Ministerului Sănătății.

 

Citește la aceeași temă:

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările