Redactor: Irina Miron

În Spania au fost înregistrați anul trecut 1.643 de donatori de organe, iar în clinicile din această țară au fost efectuate 4.211 transplanturi. Cifrele situează de mai mulți ani această țară în topul statelor unde se fac cele mai multe transplanturi de organe, potrivit datelor Registrului mondial al transplanturilor.

Numărul transplanturilor de organe a crescut și în întreaga lume cu 5,1%, ajungând la un total de 112.631 operații, scrie i-medic.ro. Cele mai multe, 3,7% au fost făcute în Spania, unde s-au realizat în medie, câte 12 operații de transplant pe zi. Tot în Spania sunt și cei mai mulți donatori din țările membre ale UE, 17%.

„Ne putem simți mândri pentru că în Spania, greutățile prin care trece sistemul și criza prin care trece țara nu a avut efecte în sistemul de transplanturi. Din 2008 și până acum, numărul transplanturilor numai că nu a scăzut, ci am avut chiar o creștere susținută. Sistemul permite buna asistență a pacienților noștri”, se arată în Registrul menționat, gestionat de Organizația spaniolă a transplanturilor, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit directorului Organizației spaniole a transplanturilor, Rafael Matesanz, numărul transplanturilor a crescut semnificativ și în America Latină, mai exact, cu 8,5%.

Pentru situația din Europa, oficialul are alte explicații. „Țările care au datele cele mai bune sunt cele care au adoptat un sistem de coordonare precum cel spaniol. Dacă în Cipru, Croația și Belgia, cifrele se apropie de cele din Spania, la polul opus se află țările din nordul continentului, unde sistemul transplanturilor încă nu a trecut de faza de început”, a spus Matesanz.

La sfârșitul anului trecut, erau în așteptarea unui transplant de organe 59.219 pacienți spanioli, iar pe parcursul întregului an au murit 3.744 ce se aflau în lista de așteptare.  

 

Articole relaționate:

Spitalul Republican nu mai are niciun leu pentru operațiile de transplant. Administrația instituției intenționează, „să strângă cureaua”, dacă apare un donator compatibil 

Americanii mai săraci se feresc să devină donatori de organe când sunt în viață

China, singura țară din lume în care încă se prelevă organe de la deținuții condamnați la moarte, renunță din noiembrie la această practică