Autor: Irina Papuc
Republica Moldova se află pe primul loc printre țările din fosta Uniune Sovietică, Europa Centrală și de Sud-Est după incidența infectării cu sifilis și gonoree. Specialiștii în sănătatea reproducerii adolescenților spun că cifrele alarmante vorbesc despre lipsa educației copiilor atât la școală, cât și acasă.
Datele publicate de Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” arată că numărul cazurilor noi de infectare cu sifilis și gonoree printre tinerii de 15 și 19 ani a constituit 168 de cazuri la 100.000 de oameni care au aceeași vârstă. Astfel, printre state ca Ungaria, Cehia, Croația sau Bulgaria suntem lideri. Vecinii noștri din Ucraina și România se pot „lăuda” cu cifre mai modeste - 42 și respectiv 23 de cazuri la 100.000 de persoane de aceeași vârstă.
La acest capitol rușinos nu ne întrece nici măcar Federația Rusă. Statul se află pe locul doi după Republica Moldova cu 137 de cazuri noi, iar pe locul trei se situează Belarus- cu 82 de cazuri noi. Cel mai mic indice de infectare a fost înregistrat în Cehia, Serbia, Croația și Armenia.
Specialiștii în sănătatea reproducerii adolescenților spun că deja de 20 de ani bat alarma, însă lucrurile evoluează extrem de greu. „N-o să vă comunic nimic nou. Vorbim același lucru de zeci de ani – părinții și profesorii trebuie să discute cu adolescenții despre ce este o relație sexuală, când este cel mai potrivit moment pentru a începe o astfel de relație și care sunt riscurile. Nu li se comunică deloc despre metodele de protejare”, afirmă directoarea Centrului Neovita, Galina Leșco. Ea consideră că în programa școlară ar trebui să existe un curs obligatoriu care să abordeze aceste aspecte.
„Curiozitatea este un motiv de impact major care-i determină pe adolescenți să înceapă viața sexuală cât mai precoce. În lipsa unui sfat, aceștia iau decizii pripite. Aș vrea ca prin intermediul mass-media să le comunicăm părinților că nu trebuie să-și neglijeze copii și să discute cu ei despre toate aceste aspecte. Comunicarea cu părinții este extrem de importantă. Totodată, am discutat și cu reprezentanții Ministerului Educației pe care încercăm să-i convingem despre necesitatea unui curs de educație sexuală”, a adăugat Galina Leșco.
Legea privind sănătatea reproducerii, adoptată în 2012 prevede că în instituțiile de învățământ trebuie să existe obligatoriu cursuri de educaţie sexuală şi pregătirea pentru viaţa de familie, în funcție de vârstă, sex şi de particularităţile de dezvoltare psihosexuală a adolescenților. Cursurile însă sunt abia în proces de elaborare.
Articole relaționate:
Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice