Autor: Sorina Bujarov

Deşi primesc îngrijire medicală gratuită şi beneficiază de asistenţă socială, la Rezina mai sunt bolnavii de tuberculoză care renunță la tratament sau care se gândesc să-l abandoneze. Cele mai frecvente motive invocate sunt tratamentul îndelungat și greoi, sărăcia, precum și atitudinea negativă a societății. Concluziile aparțin specialiştilor de la Centrul comunitar pentru suportul bolnavilor de tuberculoză din Rezina, prezentat astăzi cu ocazia a doi ani de activitate.

Specialiştii mai spun că, în mare parte, bolnavii de tuberculoză care refuză să ia pastilele, nu conștientizează riscurile întreruperii tratamentului. De asemenea, cei mai mulți pacienți de TB provin din familii cu un nivel de trai și de educație scăzut, iar pe de-asupra sunt și șomeri.

Chiar și așa, specialiștii de la Centrul Comunitar Rezina și autoritățile locale spun că le oferă bolnavilor tot suportul necesar. Ei primesc gratis medicamente, dar și bani de trai, care însă în opinia pacienților, sunt insuficienți.

Coordonatorul Programului Teritorial de Control al Tuberculozei din Rezina, Nina Postu spune că o altă problemă majoră cu care se confruntă atât instituțiile responsabile de problema tuberculozei, cât și persoane afectate de maladie ține de atitudinea societății. Majoritatea pacienților sunt marginalizați de semenii lor, fapt ce le taie din pofta de a lupta cu boala. „Comunitatea întotdeauna s-a ferit de bolnavii de tuberculoză din mai multe motive. Fie că ei sunt infecţioşi, că sunt din grupe socialmente-vulnerabile sau că sunt uneori mai prost îmbrăcaţi”, a precizat Nina Postu.

Responsabilii de la Rezina spun că în acești doi ani au înregistrat și progrese. Peste 90% din bolnavii din raion se tratează. Pentru a diminua numărul de cazuri de TB, administrațiile publice locale au focalizat grupele de risc, au transportat copii din familiile afectate în sanatorii specializate și au sporit numărul de voluntari care ajută familie ce află în acest grup de risc.

 „Datorită Centrului Comunitar pentru suportul bolnavilor de tuberculoză, în raion a crescut numărul persoanelor care se adresează pentru un control profilactic și pentru informare despre TB” a declarat în final Nina Postu.

În raionul Rezina locuiesc 70 de bolnavi de tuberculoză. În Republica Moldova au fost deschise până acum 10 centre comunitare pentru suportul bolnavilor cu TBC - la Ialoveni, Rezina, Străşeni, Cahul, Criuleni, Glodeni, Hînceşti, Ungheni, Orhei, Rîbniţa.

 

Articole relaţionate: 

Lipsă de medicamente anti-tuberculoase în regiunea transnistreană 

Oamenii de la sate, mai puțin informați despre TBC. Maladia este discutată mai rar în familiile din păturile social-vulnerabile 

Tuberculoza loveşte în raioanele din centrul ţării. Călăraşi, Străşeni şi Orhei sunt cele mai afectate