Redactor: Irina Miron

Adolescența este perioada în care poți deveni fumător cel mai ușor, chiar dacă nu ai mai făcut asta vreodată. Potrivit unor studii recente, 14% dintre tineri riscă să devină fumători de la vârsta de 18 la 24 de ani. Experții spun că de obicei, persoanele încep să fumeze în tinerețe, în special, când se confruntă cu impulsivitatea, când iau note mici la școală sau atunci când consumă alcool. Aceștia sunt de părere că pentru a reduce numărul fumătorilor, autoritățile ar trebui să organizeze mai multe campanii de prevenire a consumului de tutun destinate tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani, scrie medicalnewstoday.com.

În SUA, numărul tinerilor care încep să fumeze după ce absolvesc liceul, este în creștere cu 50%. Această tendință i-a determinat pe cercetători să afle din ce cauze încep tinerii să fumeze, pentru ca astfel să identifice și căile de prevenire a fumatului. Ei au analizat datele unui studiu intitulat „Dependența de nicotină a adolescenților”, inițiat în anul 1999 în Montreal, la care au participat aproape 1.300 de tineri de 12 și 13 ani. 75% dintre participanții la studiu au recunoscut că au încercat să fumeze, 44% au început să fumeze înainte de liceu, 43% - în timpul liceului, iar 14% - după ce au absolvit liceul. Totuși, nu toți au continuat ulterior să fumeze.

Persoanele care s-au apucat mai târziu de fumat au demonstrat o agresivitate mai mare. „Putem presupune că părinții adolescenților impulsivi au o atitudine mai severă față de copiii lor, pentru a-i proteja astfel de obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul”, explică cercetătorii.

În plus, problemele de la școală sporesc și ele riscul de a transforma adolescenții în fumători înrăiți, mai ales că sunt însoțite de abandon școlar și dorința de a căuta de lucru în localuri în care se fumează mult. În consecință, consumă și alcool și se lasă mai ușor influențați de cei care fumează de mai mult timp.

Campaniile de prevenire a fumatului

Campanile de prevenire a fumatului sunt de obicei destinate adolescenților, deoarece studiile au demonstrat că aceștia încearcă pentru prima dată să fumeze la vârsta de 12 sau cel mult 13 ani. Specialiștii sunt însă de părere că sunt necesare campanii de informare și de prevenire a fumatului și pentru tinerii-adulți. „Dacă ne va reuși să prevenim fumatul printre tineri, atunci putem fi aproape siguri că nu vor încerca niciodată să fumeze”, mai spun savanții.

 

Articole relaționate:

Localuri libere de tutun. În Chișinău mai există patroni care nu caută să câștige bani pe seama fumătorilor

Companiile producătoare de tutun duc în eroare opinia publică cu privire la beneficiile țigărilor fără fum. Dimpotrivă, acestea sunt dăunătoare și atrag tot mai mulți tineri

Tot mai mulți copii fumează țigări electronice. Situația îngrijorează autoritățile care sunt de părere că aceștia ar putea fi tentați să fumeze și țigări obișnuite