Redactor: Sorina Bujarov

În Ucraina prețul la medicamentele pentru tratamentul hepatitei C, achiziționate din bugetul de stat, se va micşora de cel puţin două ori. Acest fapt este posibil datorită acordului încheiat între organizațiile societății civile, Ministerul Sănătății și două companii farmaceutice, principalii producători de medicamente împotriva hepatitei virale din Ucraina, informează ucab.org.ua.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a membrilor comisiei Ministerului ucrainean al Sănătății cu una dintre firmele producătoare de medicamente. Atunci a fost făcut public şi acordul conform căruia medicamentele pentru bolnavii de hepatită se vor ieftini cu 50%, şi anume a preparatului Interferon pegelat produs de MSD Ucraina.

„Deşi am obţinut acordul prealabil de reducere a preţului cu 50% din partea unuia dintre cei mai principali producători de medicamente, am hotărât să negociem o reducere de cel puțin 50% și cu alți producători„ a declarat Dimitrie Șerembei, președintele Consiliului consultativ comunitar pe probleme de acces la tratament din Ucraina (UCAB).

„Știind despre aprobarea Programului național de combatere a hepatitei, precum şi cererea mare de medicamente în rândul ucrainienilor, am decis să reducem prețul la Interferon pegelat în Ucraina cu 50 %, pentru ca tot mai multe persoane să beneficieze de tratament chiar din acest an” - a declarat Dejan Nesic, Directorul companiei farmaceutice ROCHE Ucraina.

„În cadrul primei ședințe a Comisiei pentru procurarea medicamentelor a Ministerului Sănătății a fost o tentativă de a crea condiții pentru procurarea medicamentelor de la un singur producător” - spune Olga Stefanișina, director executiv UCAB Ucraina. „Nu vom permite, și declarăm deschis, că vom depune toate eforturile pentru ca licitația pentru procurarea primelor medicamente pentru tratamentul hepatitei din bugetul statului să fie corectă și transparentă. Dacă se va încerca monopolizarea tenderului, noi ne vom adresa la toate organele de control şi la Comitetului Antimonopol. Pentru că doar în aşa mod se poate obţine cel mai mic preț, iar un număr mai mare de persoane vor beneficia de tratament” a adăugat Stefanișina.

La  începutul lunii septembrie, Guvernul de la Kiev a alocat 33.2 milioane de grivne pentru achiziționarea medicamentelor pentru bolnavii de hepatită.

 

Articole relaţionate:

Licitații cu întârziere. Preparatele pentru bolnavii cu maladii rare vor ajunge în țară abia la sfârșitul anului 

După aproape două luni de lipsă, a fost anunțată licitația publică pentru achiziționarea preparatelor antivirale necesare bolnavilor de hepatita C și D 

Bolnavii de hepatita C de la Spitalul Republican nu-și mai iau tratamentul de o lună. Medicamentele s-au terminat, iar direcția spitalului încearcă să ascundă acest lucru