Redactor: Irina Miron

Guvernul american intenționează să cheltuiască în următorii cinci ani 273 de milioane de dolari pentru cercetările în domeniul controlului tutunului. Autoritățile speră, astfel, să reducă numărul deceselor provocate de fumat. Reprezentanții Administrației pentru Alimente și Medicamente și Institutului Național de Sănătate au oferit deja 53 de milioane de dolari primelor 14 instituții care urmează să desfășoare cercetări în domeniul tutunului, scrie huffingtonpost.com.

În anul 2009, Agenției i s-a oferit dreptul de a reglementa țigările obișnuite, nu și pe cele electronice, trabucul și pipele. Legea permite astfel Administrației pentru Alimente și Medicamente să-și extindă autoritatea asupra tuturor produselor de tutun, doar că mai întâi trebuie să elaboreze noi reglementări. În prezent, responsabilii încă mai lucrează asupra acestora. Acum cinci zile, Academia Americană de Pediatrie și alte 14 organizații pentru sănătate publică i-au trimis președintelui SUA, Barack Obama o scrisoare prin care îi cer să facă presiuni asupra Administrație pentru Alimente și Medicamente să emită cât mai curând noile legi.

„Reprezentanții Administrației pentru Alimente și Medicamente și-au anunțat încă acum doi ani intenția de a elabora noile reglementări, doar că nu s-a făcut deocamdată nimic. Această întârziere afectează sănătatea publică”, se arată în scrisoare.

În luna iulie, Administrația pentru Alimente și Medicamente a anunțat că ar putea impune restricții la țigările cu mentol, asta în urma cercetărilor științifice care au arătat că acestea provoacă o dependență mai mare decât țigările obișnuite. În prezent, Agenția așteaptă opinia publică pentru a soluționa problema.

Membrii organizațiilor de sănătate publică au mai menționat în scrisoarea lor că în timp ce consumul țigărilor a scăzut până la 33% între anii 2000 și 2011, tot mai multă lume, în special tineri, fumează țigări electronice și trabucuri. Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente este în drept să nu permită utilizarea diferitor arome în țigări, nu poate face același lucru când e vorba de trabucuri și țigări electronice.

„Conform statisticilor naționale, 17,8% dintre băieții de la liceu fumează trabucuri, iar zilnic mai mult de 3.000 de copii sub 18 ani încearcă să fumeze trabuc pentru prima dată”, se arată în scrisoarea organizațiilor americane pentru sănătate publică. 

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți copii fumează țigări electronice. Situația îngrijorează autoritățile care sunt de părere că aceștia ar putea fi tentați să fumeze și țigări obișnuite

10% dintre decesele din Europa, provocate de bolile de plămâni. Cauza principală este fumatul 

Companiile producătoare de tutun duc în eroare opinia publică cu privire la beneficiile țigărilor fără fum. Dimpotrivă, acestea sunt dăunătoare și atrag tot mai mulți tineri