Autor: Irina Miron

SIDA, ciroza și accidentele rutiere sunt, în prezent, principalele cauze de deces ale moldovencelor tinere, cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Statisticile se conțin într-o bază de date ale Institutului de Evaluare și Statistică Medicală din SUA, care reflectă evoluția sau involuția cauzelor mortalității oamenilor din țările lumii pe parcursul ultimelor două decenii.

Astfel, la începutul anilor ’90 numărul deceselor provocate de SIDA în rândul moldovencelor tinere era foarte mic. Astăzi, decesele cauzate de SIDA sunt pe primul loc printre femeile de 25-29 de ani.

 „SIDA capătă tot mai mult teren, deoarece ne confruntăm cu o problemă acută de educație sexuală. Tineretul nu are un mod sănătos de viață, de asta și avem această situație”, este explicația directorului Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan.

Pe locul doi în topul bolilor care răpun viața femeilor de această vârstă este ciroza hepatică. Acum 20 de ani, boala era pe locul 4 în topul maladiilor care provocau moartea tinerelor de 25-29 de ani.  Medicii nu au o explicație foarte clară la statisticile îngrijorătoare. În timp ce unii se miră de faptul că un număr mare de moldovence tinere mor din cauza cirozei, alții doar presupun că ar fi vorba de factorii ereditari, dar și de faptul că în Moldova în continuare s-ar vaccina împotriva bolilor hepatice puțini oameni.

„Fără îndoială că ciroza există și afectează mulți oameni, dar nu neapărat din grupul celor tineri. Nu știu de așa date, dar dacă totuși există, boala ar putea fi una moștenită”, a menționat Adrian Hotineanu, medic chirurg la Spitalul Clinic Republican.

Totodată, în timp ce acum 20 de ani accidentele de circulație se aflau pe primul loc în topul deceselor tinerelor de această vârstă, astăzi ele au coborât pe locul 3.

Deși trăim în secolul 21, când s-ar părea că femeile devin tot mai emancipate, violența încă mai omoară multe moldovence. Ea se situează pe locul 4 în top, pe când acum două decenii se afla pe locul 2. Specialiștii spun că rămân în viață cele mai norocoase, dar care sunt rănite fizic și emoțional. „În primele 6 luni ale acestui an, la noi au ajuns 21 de femei. Își iau cu ele și copiii. Aici li se oferă în primul rând îngrijire medicală în cazul în care sunt grav rănite. Totodată, beneficiază și de serviciile unui psiholog, unui jurist și cele ale unui asistent social”, povestește Victoria Zaharciuc, asistent social la Centrul „Refugiul Casa Mărioarei” din Chișinău.

Cercetarea Institutului de Evaluare și Statistică Medicală din SUA mai arată că unele maladii, precum tuberculoza, au urcat cu câteva poziții în topul maladiilor care provoacă moartea femeilor tinere cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Astfel dacă în anii ’90 „boala sărăciei„ se afla pe locul 11, acum este pe 5 în top.

Bolile reumatice au urcat șapte poziții – de pe locul 6 în ’90,  pe 13 în 2010.  În aceeași perioadă, epilepsia se afla pe locul 8 în topul maladiilor care luau viața tinerelor de 25-29 de ani, iar în 2010 – pe 12.

Doar numărul cazurilor de automutilare deliberată, cum ar fi sinuciderea prin tăierea venelor, intoxicarea cu pastile, etc., a coborât în acest top. Acum două decenii acest tip de deces printre tinerele de 25-29 de ani se afla pe locul trei, iar în 2010 – pe locul 6.

 

Articole relaționate:

Femeile din Moldova, mai bolnăvicioase decât bărbații 

Viitoarele mămici, între boală și neglijență. Mai mult de jumătate din femeile care au născut în 2012 sufereau de diverse maladii 

Numărul tinerilor care mor din cauza bolilor aparatului circulator este în creștere. Medicii susțin că trebuie diminuați principalii factori de risc