Redactor: Sorina Bujarov

În ultima perioadă tot mai multe femei nu reuşesc să rămână însărcinate. Una dintre cauzele ce afectează abilitatea femeilor de a face copii sunt toxinele din mediu, consideră cercetătorii de la American College of Obstetricians and Gynecologists şi The American Society for Reproductive Medicine.

Recent, reprezentanţii acestor organizaţii au publicat o opinie comună în care solicită Guvernului american să schimbe politicile de mediu şi în care pledează pentru mai multe măsuri din partea doctorilor, care ar preveni expunerea la chimicale în timpul sarcinii. „În ultimii 5-7 ani s-au adunat foarte multe dovezi care atestă că aceşti contaminanţi de mediu pot afecta în mod negativ sănătatea reproductivă”, afirmă dr. Linda Giudice, preşedintele American Society for Reproductive Medicine, citată de livescience.com.

Comitetul, alcătuit din medicii celor două organizaţii şi Guvern, a analizat dovezile ştiinţifice pe tema toxinelor din mediu timp de doi ani. „Ştim că sarcina este un moment de o vulnerabilitate deosebită, în care femeile trebuie să fie grijulii în ceea ce priveşte expunerea la factorii de mediu”, afirmă dr. Jeanne Conry, preşedintele The American College of Obstetricians and Gynecologists.

Peste 84.000 de substanţe chimice sunt folosite acum în producere şi procesare, iar 700 de substanţe chimice noi sunt introduse în SUA în fiecare an, a mai subliniat dr. Conry. „Nu putem spune că genele s-au schimbat în ultimii 30-40 de ani, deci e foarte probabil ca mediul să fie de vină”, afirmă Conry. Multe substanţe chimice sunt introduse în mediu fără să fie efectuate cercetări adecvate asupra efectelor lor asupra sănătăţii, a mai adăugat Conry.

Deoarece aceste chimicale se găsesc în aer, apă, sol, alimente şi în produsele destinate publicului larg, este greu ca oamenii să-şi limiteze expunerea. Specialiştii spun că unele grupuri de persoane sunt mai vulnerabile la aceste riscuri toxice decât altele. Spre exemplu, pesoanele cu slujbe care implică o expunere la pesticide şi la substanţe chimice industriale, cei care trăiesc în zone cu un nivel mare al poluării aerului sau cu plumb în clădiri, sunt mai expuşi pericolului.

De asemenea, specialiştii spun că mercurul din peşte poate trece de placentă şi poate ajunge să se acumuleze în făt. De aceea, femeile care vor să devină mămici, cele care sunt deja însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să evite consumul de peşte bogat în mercur precum rechin, peşte-spadă sau macrou. Specialiştii mai recomandă acestora să spele fructele şi legumele pentru a reduce expunerea la pesticide, care reprezintă unu risc sporit de cancer pentru copilul nou născut. Totodată, femeile trebuie să evite produsele cu Bisfenol A, o substanţă ce se găseşte în ambalajul unor alimente sau băuturi la conservă. Potrivit specialiştilor, acestea provoacă dereglări hormonale.

„Vrem să contribuim la cunoaşterea oamenilor fără a provoca panică. Dacă lumea va conştientiza pericolul acestor factori de mediu şi va evita expunerea, astfel se va îmbunătăţi şi sănătatea reproductivă”,  a declarat în final dr. Giudice.

 

Articole relaţionate:

Viitoarele mămici, între boală și neglijență. Mai mult de jumătate din femeile care au născut în 2012 sufereau de diverse maladii 

Alimentaţia sănătoasă îi protejează pe bărbaţi de infertilitate 

Copiii născuți de femeile cu probleme de fertilitate, mai predispuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer