Redactor: Irina Miron

Să lași un burete sau alte obiecte în corpul pacientului care a suferit o intervenție chirurgicală a devenit un lucru obișnuit în ultima vreme. Zilnic, chirurgii americani lasă din greșeală în corpurile pacienților cel puțin zece obiecte. Asta înseamnă că, anual, au loc aproximativ 6.000 de astfel de întâmplări, scrie USA Today, citat de newser.com

Mai exact, potrivit statisticilor, eroarea se produce în timpul unei operații din 7.000, iar având în vedere că într-un an se fac aproximativ 32 de milioane de intervenții chirurgicale, numărul unor astfel de cazuri crește rapid, provocând deseori infecții, complicații severe sau chiar decesul bolnavului.

Chirurgii spun că în aproape 70% din cazuri, doctorii lasă în corpul pacienților bureți chirurgicali, iar în 10% din cazuri - ace chirurgicale. Vizibil deranjați  de această situație, experții în sănătate spun că problema ar putea fi rezolvată chiar și cu ajutorul tehnologiilor care costă puțin. Astfel, spun ei, depistarea bureților chirurgicali „uitați” în corpul celor aflați pe masa de operații poate fi posibilă cu ajutorul unor frecvențe radiofonice, iar procedura costă între 8 și 12 dolari, ceea ce înseamnă cu mult mai puțin decât cei 150.000 de dolari, atât cât costă procesul de malpraxis. La această tehnologie apelează însă doar 15% dintre spitale. Iar asta pentru că în majoritatea cazurilor, obiectele lăsate din greșeală așa și nu sunt depistate.

Medicii chirurgi atenționează că pacientul simte, de obicei, că are un obiect străin în corp abia peste câteva luni de la operație. 

 

Articole relaționate:

Unul din 500 de pacienți din lume se trezește pe masa de operații 

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului 

Una din patru erori chirugicale, provocate de probleme tehnice din timpul intervențiilor