Autor: Irina Papuc

Analiza impactului de reglementare asupra activității de întreprinzător la proiectul de control al tutunului a fost din nou respins de către grupul din cadrul Ministerului Economiei, care urma să examineze proiectul. Decizia a fost luată contrar prevederilor legale, la solicitarea unei organizații care reprezintă interesele a patru companii producătoare de țigări.

Deși era inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător, documentul analizei impactului de reglementare a Legii privind controlul tutunului a fot scos de pe ordinea de zi. Decizia a fost luată după ce Sergiu Toncu, reprezentantul Amcham (American Chamber of Commerce in Moldova) a solicitat ca subiectul să fie scos de pe ordinea de zi, motivând că nu a avut suficient timp să se documenteze asupra documentului. Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, care este și președintele grupului de lucru, a decis să scoată subiectul de pe ordinea de zi,  după ce acesta a fost supus votului.

Decizia însă este contrar prevederilor legale afirmă expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu, care susține că grupul a încălcat Hotărârea de Guvern 1230 cu privire la aprobarea Metodologiei de analiză a impactului de reglementare şi de monitorizare a eficienţei actului de reglementare. „Această hotărâre de Guvern prevede clar că grupul de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător are la dispoziție două săptămâni pentru a prezenta Ministerului Sănătății avizul la analiză, fie el și negativ. Aceste două săptămâni au expirat astăzi”, spune Țurcanu.

Totodată, Convenția cadru a OMS privind controlul tutunului, articolul 5 prevede expres că în stabilirea și implementarea politicilor de sănătate publică referitoare la controlul tutunului nu vor fi consultate cu companiile producătoare de tutun. Amcham Moldova reprezintă interesele a patru companii importante producătoare de țigări – Imperial Tobacco, Philip Morris, JTI International și Brittish American Tobacco.

Valeriu Goncear, șeful adjunct al Direcției sănătate publică, care este și membru de șase ani al grupului, a declarat astăzi că este pentru prima oară în experiența sa când grupul tărăgănează atât de mult examinarea unei analize, aceasta fiind depusă pentru prima oară în luna aprilie.

Conform procedurii legale, Ministerul Sănătății trebuie să aștepte avizul Grupului pentru reglementarea activității de întreprinzător și numai după aceasta să propună proiectul de lege Parlamentului și să-l supună dezbaterilor publice.

Analiza impactului de reglementare conține argumentarea în baza evaluării costurilor şi beneficiilor, a necesităţii adoptării unui act legislativ. În acest caz este vorba despre proiectul de Lege privind controlul tutunului, care conține un set de măsuri menite să reducă numărul fumătorilor prin instituirea unor reguli drastice de plasare pe piață și vânzare a produselor din tutun. Inițiativa legislativă prevede interzicerea oricăror scutiri de impozite la cultivarea, prelucrarea și comercializarea tutunului, interzicerea aditivilor care conferă gust și savoare țigărilor, mesajelor de avertisment privind riscurile fumatului să fie imprimate pe cel puțin 50 la sută din suprafața pachetului, interzicerea calificării produsului precum light, medium, ultra, extra, slim.

Totodată, pachetele unice ar urma să fie marcate cu un semn de identificare unic, iar agenții economici vor achita o taxă unică pe sănătate. Proiectul de lege interzice orice formă de publicitate a țigărilor și plasarea acestora în spațiile comerciale vizibile și mai interzice orice colaborare a autorităților publice locale cu firmele ce comercializează produse din tutun.

Republica Moldova are angajamente internaționale de a adopta inițiativa legislativă în 2014. Până la sfârșitul acestui an, însă, ea trebuia deja să fie supusă dezbaterilor publice.

 

Articole relaționate:

O nouă lege privind controlul tutunului, poticnită în drum spre Legislativ. Unii funcționari au dubii mari că legea va fi adoptată în acest an, pentru că ar exista înțelegeri de cartel 

Bătălie încinsă pentru afacerea cu tutunul. Un document ce prevede modificări la mai multe legi a fost respins 

State europene care s-au transformat în scrumiere mondiale. Moldova se află printre ele