Dreptul la sanatate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Acest drept se refera si la sanatatea reproducerii. Planificarea familiala inseamna sa alegi momentul potrivit pentru a avea copii precum si numarul lor. Folosirea unei metode contraceptive va da aceasta libertate.

Asigurandu-va ca folositi o metoda contraceptiva convenabila si eficienta, veti fi relaxati si mai fericiti in relatiile sexuale. Cand va veti hotari sa aveti un copil, acel copil va fi dorit, asteptat si iubit.

Conform calendarului Organizației Mondiale a Sănătății, la data de 26 septembrie a fiecarui an, se sărbătorește Ziua Mondială a Contracepției . Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Marcarea acestei zile  drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei. Contracepția (controlul voluntar al fertilităţii sau planificarea familială) este o problemă extrem de importantă a societăţii moderne. Ea reprezintă totalitatea metodelor ce au ca scop prevenirea apariției unei sarcini printr-o manieră temporară și reversibilă. Atunci când metoda duce la înlăturarea permanentă (ireversibilă) a capacității de concepție, se numește sterilizare (masculină și feminină). Metodele anticoncepționale reversibile sunt multiple, cu eficacitate variată, cu indicații si contraindicații.

Contracepția permite cuplului de a avea numărul dorit de copii, la momentul oportun, o viață sexuală satisfăcătoare cu o siguranță în prevenirea și transmiterea unei infecții sexual-transmisibile. Contracepția de asemenea asigură prevenirea sau amânarea sarcinii în cazul unor afecțiuni care au un risc avansat pentru sănătatea femeii într-o sarcină neplanificată.

O eficacitate înaltă de contracepție o manifestă medicamentele ce conțin hormoni combinați cu o doză redusă (anticoncepționalele sau contraceptive orale combinate - COC), contraceptivele injectabile combinate, plasturele contraceptiv combinat, inelul contraceptiv combinat, pilule numai cu progestativ, contraceptive de urgență, dispozitivele intrauterine cu cupru, cu levonorgestrel.

Cu o eficiență relativă s-au dovedit a fi metodele: amenoreea de lactație, prezervativele masculine și feminine, coitul întrerupt, diafragma cu spermicide sau cupola, metoda bazată pe recunoașterea perioadei fertile. Utilizarea corectă și consecventă sporește eficiența lor.

După încetarea utilizării metodelor contraceptive, fertilitatea revine. Doar sterilitatea masculină și feminină conduc la infertilitatea definitivă.

Anticoncepționalele prezintă anumite avantaje cu efecte benefice în sindromul premenstrual, în menstruații abundente, prevenirea osteoporozei, anemiei, atrofiei vaginale, acneei, seboreei, sarcinii extrauterine. Însă eficacitatea metodelor contraceptive și corectitudinea utilizării acestora depind de mai mulți factori: vârsta, venitul persoanei sau a familiei, dorința de a preveni sau de a amâna sarcina, nivelul de cultură a utilizatoarei. Vârsta nu este un motiv de refuz a unei metode sau alteia, însă se ia în considerare și prezența unui risc crescut pentru infecții cu transmisie sexuală, inclusiv HIV/SIDA, în deosebi la adolescente.

Anticoncepționalele orale pot avea și efecte adverse, nedorite. Astfel este dovedită legătură în apariția unor patologii severe, cum ar fi trombozele venoase periferice sau unele accidente vasculare cerebrale, frecvente în primul an de la începerea folosirii lor. Anticoncepționalele sporesc riscul trombozei de 2-3 ori. Persoanele cu trombofilie, ce folosesc anticoncepționalele, au un risc de tromboză de 30-35 ori mai mare.

Pe de altă parte, o sarcină neplanificată prezintă un pericol pentru femeile care suferă de unele afecțiuni severe: cancerul de sân, infecția HIV/SIDA, tuberculoza, diabetul insulino-dependent, accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemică, infecțiile cu transmisie sexuală. Femeile cu handicap fizic, psihic sau afecțiuni psihiatrice grave necesită la fel alegerea unei metode de contracepție adecvată.

Păstrarea sănătății reproductive prevede folosirea atentă a unor metode eficiente care permit prevenirea sarcinii nedorite, cât și a infecției sexual transmisibile.

La momentul de față există foarte multe metode contraceptive disponibile, astfel încât fiecare să o găsească pe cea care i se potrivește. Există chiar situații în care o femeie poate încerca mai multe metode înainte de a o găsi pe cea potrivită. Deoarece metoda ideală nu există, fiecare având avantaje și dezavantaje, alegerea va fi, într-un fel, un compromis. Totuși, în ciuda plusurilor și minusurilor, toate își propun același lucru: evitarea unei sarcini nedorite și viața sexuală satisfăcătoare și sănătoasă.

Așadar, nu uitați să vă adresați specialistului pentru a discuta riscurile, avantajele, restricțiile în ceea ce privește contracepția la momentul dat. Alegerea metodei trebuie sa fie făcută alături de medicul specialist (ginecolog, de cele mai multe ori),care vă ține cont de o multitudine de factori.

 

Elena PRISACARI,

medic obstetrician-ginecolog,

categorie superioară.