Autor: Irina Papuc

Doctorii de peste hotare vor avea posibilitatea să afle care sunt locurile vacante în sistemul de sănătate din Republica Moldova prin intermediul unui site informativ. Portalul va oferi și medicilor de aici informații despre condițiile de echivalare a diplomelor de studii și despre posibilitatea de angajare în alte state. Acesta va fi lansat mâine în cadrul unui proiect susținut de Organizația Mondială a Sănătății.

În ultimii 20 de ani din sistemul de sănătate al Republicii Moldova au plecat aproape 6.000 de medici și peste 23.000 de asistente medicale. Autoritățile însă nu dețin date despre activitățile lor ulterioare. Nu se știe nici câți dintre aceștia au părăsit țara și activează în alte state, fie în calitate de medici, fie că practică munca la negru.

Astfel, Ministerul Sănătății în colaborare cu OMS au lansat un proiect privind îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale. Acesta prevede printre altele concordarea curriculei de studii universitare și celor mediii de specialitate cu standardele internaționale și europene, elaborarea modulelor pentru cursurile de recalificare continuă și de studiere la distanță pentru asistenții medicali și pentru doctorii care intenționează să se întoarcă în Republica Moldova, dar și stabilirea parteneriatelor cu mai multe țări, precum România sau Italia pentru a stabili numărul medicilor și asistenților moldoveni care activează acolo.

În cadrul aceluiași proiect urmează a fi lansat un portal atât pentru angajații medicali din Moldova, cât și pentru cei de peste hotare. Pagina electronică va conține informații actualizate despre locurile vacante din sistemul de sănătate de la noi din țară. Și doctorii de aici vor găsi informații utile despre modul de echivalare a studiilor în statul în care își doresc să activeze, dar și informații utile despre posibilitățile de angajare. Proiectul promovează mobilitatea circulară a medicilor în spațiul european, o practică nouă pentru doctorii din țara noastră. Platforma va funcția de mâine, când va avea loc lansarea oficială a campaniei „Cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă!”

Recent, Ministerul Sănătății a lansat discuții publice asupra unui acord internațional care prevede mobilitatea circulară a cadrelor medicale. Acesta prevede că fiecare țară va recruta personal medical doar dacă situația din țara respectivă la capitolul asigurare cu medici permite acest lucru. În plus, angajatorii din țara de destinație nu vor putea recruta specialiști dintr-un alt stat dacă acesta are deja încheiat un contract de servicii pentru o perioadă îndelungată.

Documentul mai prevede ca orice contract încheiat între medic și instituția străină, care dorește să-l angajeze, să conțină o clauză care să prevadă reîntoarcerea obligatorie a doctorului în sistemul medical de unde, precum și să presteze servicii medicale pentru o perioadă determinată.

Proiectul de îmbunătățire a managementului mobilității cadrelor medicale a fost lansat în 2011 cu suportul OMS, iar valoarea lui este de 2 milioane de euro.

 

Articole relaționate:

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni 

Moldova va semna un acord care va reglementa procesul de migrare a cadrelor medicale, pentru a evita plecarea masivă a acestora 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori