Redactor: Sorina Bujarov
Există o mulțime de mituri despre vaccinul antigripal care creează confuzie printre oameni. Mulți stau la îndoială să facă sau nu acest vaccin. Deseori însă din cauza neînțelegerilor legate de preparatul antigripal, mulți refuză să se vaccineze. În acest sens, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să clarifice situația oferind explicații celor mai comune mituri despre preparat.
Vaccinul antigripal te îmbolnăvește de gripă. Reprezentanții CDC din SUA, citați de sanatate.bzi.ro, susțin că virusurile gripei sunt omorâte în timpul fabricării preparatului, aceasta însemnând că vaccinul nu poate cauza vreo infecție. Înainte de a fi scos pe piață, vaccinul antigripal este testat pe două grupuri de oameni. Acestora li se administrează injecția cu virus sau un placebo format din soluția salină. „Singura diferență în simptome este o durere puțin mai mare în brațul în care s-a făcut injecția cu virus. În ceea ce privește simptomele gripei, cum ar fi dureri, febră, tuse, nas înfundat sau gât inflamat, nu a existat nicio diferență între cele două grupuri de test“, a explicat reprezentanții CDC.
Sunt oameni care se simt rău după ce au făcut vaccinul antigripal. În mare parte aceștia se plâng de durerea care apare în locul unde s-a făcut injecția, însă medicii spun că, de obicei, aceasta dispare după câteva zile. Inflamarea este cauzată de sistemul imunitar care produce anticorpi ca reacție la virusurile injectate. La vaccinare mai poate apărea febra, durerile musculare, disconfort sau slăbiciuni, dar acestea dispar, în mod normal, la două zile după vaccinare. Specialiștii mai spun că, deși vaccinul antigripal nu cauzează gripa, el intră în acțiune abia după două săptămâni de la administrare, așa că în tot acest timp sunteți încă vulnerabil la gripe și răceli. Vaccinul nu funcționează mereu, mai spun specialiștii, mai ales în cazul persoanelor bătrâne sau pentru cei cu un sistem imunitar slab. În cazul acestor persoane, vaccinul ușurează simptomele și previne complicațiile.
Mai bine te vaccinezi mai târziu, pentru ca efectele lui să țină mai mult timp. Specialiștii spun că acest lucru nu este adevărat.Vaccinul este valabil întreaga perioadă a sezonului de gripă, excepție făcând anumiți copii care au nevoie de două doze. Specialiștii recomandă ca toate persoanele cu vârsta mai mare de șase luni să fie vaccinate împotriva gripei.
Vaccinul antigripal afectează sarcina. Vaccinul este un element esențial al îngrijirii prenatale și este recomandat pentru toate femeile însărcinate, susțin reprezentanții Colegiului Național american de Obstetrică și Ginecologie. Potrivit acestora, femeile însărcinate sunt încadrate în grupul de risc crescut al complicațiilor cauzate de gripă, cum este pneumonia, infecția și deshidratarea. Deși bebelușii nu pot fi vaccinați decât după șase luni, anticorpii primiți încă din uter, ii protejează. Specialiștii spun că în acest caz nu se recomandă vaccinul sub formă de spray.
Gripa nu este o boală grea, se poate trăi și fără vaccin. Între anii 1976 și 2007, gripa a fost cauza de deces a 49.000 de oameni doar în SUA și a peste 200.000 de spitalizări.Potrivit medicilor, cu fiecare sezon, gripa devine din ce în ce mai periculoasă, deoarece virusurile care circulă într-un an pot fi diferite de cele din anul următor, iar răspunsul organismului la o infecție virală nu este același de la un an la altul.
Vaccinul este ineficient. Există posibilitatea ca vaccinul să nu funcționeze tot timpul, cu toate acestea el asigură un nivel de protecție. De exemplu, datele preliminare pentru sezonul gripal american 2010-2011 demonstrează că vaccinul a fost eficient în proporție de 60% pentru toate grupurile de vârsta, iar studiile din anii anteriori au descoperit o protecție și de 90%.
Articole relaționate:
Crește numărul răcelilor. Cei mai afectați sunt copiii. Aproape o mie sunt spitalizați
Vaccinul antigripal înjumătăţeşte riscul maladiilor cardiace