Peste jumătate dintre pacienţi romani oferă recompense financiare personalului medical pentru a se asigura că serviciile medicale primite corespund nevoilor lor.

Pacienţii recompensează personalul medical cu sume cuprinse între 50 şi 100 lei într-un procent de 15%, în timp ce 28% oferă sume mult mai mari, ce variază între 100 şi peste 200 lei, pentru a se asigura că sunt trataţi corespunzător, arată un studiu realizat realizat recent la comanda Institutului Aspen România, relatează Agerpres.

Potrivit cercetării, 62% dintre respondenţi au afirmat că au fost nevoiţi să ofere aceste recompense financiare atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. Mai exact, 83% dintre aceste sume au fost oferite personalului medical ce activează în sistemul public de sănătate, în timp ce 7% medicilor din sistemul privat.

De asemenea, conform sondajului, un procent mare de pacienţi (24%), în urma apelării la serviciile oferite de centrele medicale private, sunt trimişi către centre medicale publice pentru investigaţii suplimentare şi proceduri complexe.

Pacienţii sunt de părere că medicii care activează atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluarea primită din partea pacienţilor, se arată în sondaj.

În ceea ce priveşte recomandările făcute de farmacişti - 40% dintre cei chestionaţi sunt de părere că farmacistul recomandă medicamentul pe care îl consideră potrivit pentru pacient, în timp ce 46% sunt convinşi că farmacistul face anumite recomandări din considerente comerciale.

Studiul, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen România, a fost iniţiat la începutul acestui an şi va fi realizat trimestrial, pentru a surprinde dinamica preferinţelor populaţiei cu privire la sistemului medical şi farmaceutic din România.

Volumul eşantionului a fost de 1.154 respondenţi, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă, administrat pe internet. Cei chestionaţi au fost persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban.

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane