Îndulcitorii sintetici pot creşte pofta de dulciuri a persoanelor care ţin o dietă, însă nu pot să „păcălească” creierul pentru a-l face să declanşeze reacţia chimică responsabilă de producerea senzaţiei de plăcere.

Alegerea de băuturi răcoritoare dietetice şi a îndulcitorilor sintetici în detrimentul preparatelor apetisante cu un conţinut caloric ridicat ar putea să crească pofta de dulciuri a persoanelor care ţin o dietă, afirmă autorii unui studiu recent, citați de romanialibera.ro.

Acest fenomen apare pentru că substituenţii zahărului, deşi stimulează papilele gustative, nu au capacitatea de a „păcăli” creierul.

Plăcerea pe care oamenii o resimt când mănâncă dulciuri rezultă dintr-o substanţă chimică denumită dopamină, care este eliberată în creier atunci când zahărul ajunge în organismul acelor persoane. Totodată, aceeaşi substanţă este asociată cu apariţia senzaţie de plăcere şi de recompensare.

Îndulcitorii artificiali şi alte substituente cu conţinut caloric scăzut nu provoacă aceeaşi reacţie, făcându-le pe persoanele care ţin la dietă să poftească după dulciuri. Din acelaşi motiv, acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma, ulterior, cantităţi mari de dulciuri.

„În loc să vă privaţi de zahăr, mai bine consumaţi cantităţi mici, păcălind astfel creierul să declanşeze senzaţia de plăcere. Sinteza constantă de dopamină va preveni astfel apariţia poftelor culinare.”, a adăugat Ivan de Araujo, coordonatorul studiului și profesor la Facultatea de Medicină afiliată Universităţii Yale.

Cercetătorii americani sugerează faptul că această descoperire ar putea să explice motivul pentru care rata obezităţii a atins un nivel uluitor de ridicat, în ciuda introducerii pe piaţă pe scară largă a băuturilor răcoritoare dietetice şi a gustărilor dietetice.

 

Articole relaționate:

Zahărul este cel mai periculos drog

Sucul de portocale ar putea preveni dezvoltarea cancerului, dacă este consumat zilnic

Consumul sucurilor de fructe crește riscul de diabet

Alimentaţia sănătoasă îi protejează pe bărbaţi de infertilitate

Unii oameni sunt programați să consume multe produse fast-food sau junk-food