Autor: Irina Papuc

Grigore Zapuhlâh, neurochirurgul care a efectuat prima operație pe creier din Moldova fără anestezie generală în timp ce pacientul era treaz și comunica, va fi distins cu ordinul Gloria Muncii. Decretul președintelui privind oferirea distincției a intrat în vigoare, ceremonia solemnă urmând să aibă loc în curând.

Neurochirurgul Grigore Zapuhlâh va primi distincția pentru succese în domeniu, iar aprecierea vine la aproximativ două luni după ce acesta a efectuat prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul avea o tumoare localizată în zona elocventă a creierului, care-i afecta vorbirea. Pe tot parcursul operației pacientul de 23 de ani a fot conștient și a vorbit. Acest lucru le-a permis doctorilor să urmărească starea de sănătate a bolnavului și să verifice dacă reacționează la apeluri și comenzi.

Ordinul de conferire a fost semnat acum zece zile. Președintele Nicolae Timofti le-a conferit Ordinul Gloria Muncii și lui Eliferie Pitel, directorul unei clinici private și lui Valeriu Cușnir, profesor universitar. Prin același decret al Președintelui directorului general al depozitului cu capital majoritar de stat „SanFarm Prim”, Ștefan Harea, i-a fost înmânată Medalia „Meritul Civic”.

De asemenea, astăzi neurochirurgul, Grigore Zapuhlâh și directorul adjunct al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Andrei Uncuța au fost premiați cu Diploma de gradul I a Guvernului.

 

Articole relaționate:

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare 

Neurochirurgul Grigore Zapuhîh: „Acum eu pot să-mi tratez bine pacientul. Să-l trimit acasă astăzi, nu mâine. Prin anii ‘80 produceam și invalizi. Nu eram noi de vină, așa era medicina”